Съветникът на президента Радев по отбраната арестуван за купуване на гласове (Документи)

0
2503
Илия Милушев

Как полк. Илия Милушев е получил достъп до класифицирана информация ?

Съветникът по отбраната на президента Румен Радев – полковник Илия Милушев, е бил арестуван за купуване на гласове през 2011 г., съобщава агенция ПИК.

Информацията е потвърдена от МВР. Тя е отразена публично и в серия медийни публикации от онзи период.

Става дума за местните избори през октомври 2011 г., когато Милушев е кандидат за общински съветник от РЗС и кандидат-кмет на район „Младост“ от партията на Яне Янев.

На 22 октомври вечерта Илия Милушев е задържан в столичното 5-о РПУ. Срещу него има подадени жалби от столичани, на които той е предлагал листи, в които е трябвало да попълни данните на петима души, желаещи да гласуват за кандидати за определена от него партия. Мизата за това била 300 лева.

По данни на ПИК от Милушев са иззети избирателни списъци, както и компютър. Операцията се е водила от сектор „Икономическа полиция“.

Същата вечер от партията на Яне Янев обявяват ареста за „политическа разправа“. Зам.-председателят на РЗС Атанас Семов (днес член на Конституционния съд от квотата на президента Радев) идва лично пред 5-о РПУ да протестира срещу ареста на своя съпартиец.

Интересното обаче е, че няколко месеца след това ръководството на РЗС изключва официално Илия Милушев от редиците на партията по съмнения, че е купувал гласове и е уронил престижа на организацията.

„Да, потвърждавам всичко това. Илия Милушев бе наш член, арестуваха го и после го изключихме от партията“, обяви пред ПИК Яне Янев, помолен за коментар.

В момента Илия Милушев е най-близкият човек на президента сред администрацията на „Дондуков“ 2. Двамата са близки от дълги години, като бивши военни пилоти. Смята се, че в момента Милушев е реалният заместник на Иво Христов, пише политическите речи на президента и формира мирогледа му по основни обществени теми.

След публикацията на агенцията бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пусна в социалните мрежи документи от битието на Илия Милушев като военен летец, двамата с Румен Радев служат заедно в авиобазата в Равнец. Документите са от Военния архив. В документите се описват множество нарушения на Радев, и Милушев, включително с предпоставки за летателни произшествия.

Донесенията за авиопроизшествията на Милушев и Радев.

Интересно е дали за задържането си за купуване на гласове Илия Милушев има криминална регистрация. И ако да, как е получил достъп до класифицирана информация като съветник по отбраната на президента Румен Радев ?