Съд запорира имот на бизнесмена Иво Прокопиев

При ревизията на дружествата от групата “Алфа финанс холдинг” КОНПИ установило много нарушения при приватизационната процедура на предприятието “Каолин

0
132
прокопиев
Иво Прокопиев
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Магистратите уважиха иска на Комисията за незаконно придобито имущество

Окръжният съд в Бургас е запорирал къща на бизнесмена Иво Прокопиев в Созопол, уважавайки искането на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Това става ясно от справка в Агенцията по вписванията, съобщи 24часа.

До тази мярка се стигнало след проверка на комисията, която установява несъотвествие с над 14 млн. лв. между доходите и имуществото на Прокопиев.

В основата на мотивите на магистратите да наложат обезпечителни мерки е, че може да се направи извод за незаконно придобито имущество. КОНПИ има претенции към 30% от имот в Созопол, в който освен къща има и 2 басейна. На практика обаче е запориран целият имот.

ГЕРБ/СДС

Съдът се е запознал и с особеното мнение на един от членовете на КОНПИ, който не бил съгласен да се иска запор.

Проверката срещу Прокопиев започна в началото на 2017 г. заради повдигнатото му обвинение по делото ЕВН. При ревизията на дружествата от групата “Алфа финанс холдинг” КОНПИ установило много нарушения при приватизационната процедура на предприятието “Каолин”. 

Оттук нататък Прокопиев ще доказва пред комисията законни ли са доходите му. Ако успее, производството ще бъде прекратено и запорът ще падне. Но при обратен развой КОНПИ ще внесе иск в съда за отнемане на 30% от имота в Созопол в полза на държавата.