Тече полицейска акция в цялата страна за издирвани лица

Всички убийства в България през 2017 г били разкрити, без едно

0
189
катастрофа
Младен Маринов

Главният прокурор Сотир Цацаров: За нас няма съмнение, че Росен Ангелов е шесторният убиец

На територията на цялата страна се провежда операция по отношение на криминалния контингент от издирвани лица. Това каза главният секретар на МВР Младен Маринов пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

За прокуратурата не съществува съмнение, че извършителят на шесторното убийство в Нови Искър е Росен Ангелов и че той се е самоубил.“

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си на заседание на Вътрешна комисия.

„В публичното пространство бяха изнесени множество версии. Продължават да се изнасят версии от хора, експерти и от хора, които твърдят, че са експерти. Задават се много въпроси, но съпоставката на фактите и на целия доказателствен материал не опровергава тези два извода“, допълни главният прокурор, цитиран от „Фокус“. По отношение на подготовката на европредседателството, Цацаров посочи, че е на лице изключително добра координация с органите на МВР.

„За прокуратурата не съществува нито едно съмнение за това, че смъртта на Росен Ангелов се дължи на самоубийство, каза Цацаров. Съпоставката на фактите и на материала до момента не опровергават това. Каквито и спекулации да бъдат правени, каквито и въпроси да бъдат задавани, няма съмнение, че авторът на убийството е Росен Ангелов – това показват анализите на проектили, гилзи, ДНК-анализи. Тези престъпления поставят два въпроса, чието разрешаване предстои. Едното от тях е ефективността на системата на разкриваемост. Вторият момент е свързан с ефективността, бързината и обезпечеността на експертната дейност в МВР. Изключвам въпроса как за 24 часа се прави ДНК-експертиза – прави се в частна лаборатория срещу солидно заплащане за изключително тежки престъпления. Утре ще имаме среща с главния секретар за обезпечаване на средствата за института, посочи Цацаров.

Шефът на Националната полиция Христо Терзийски обяви пред депутатите, че през 2017 г в България са станали 94 убийства, от които не е разкрито само едно.