Три жертви взе наводнението в Бургаско

77 сигнала за бедстващи хора са получени на тел. 112

0
79
дарение
Дарение от ГЕРБ в помощ на две общини

Най-тежко е положението в община Камено

Най-малко трима души са загинали в област Бургас след проливните дъждове от тази нощ. В областта е обявено частично бедствено положение и червен код за опасни валежи.

Най-тежко е положението в селата Полски извор и Черни връх, намиращи се в община Камено, и село Равнец в община Бургас.

През нощта е обявно бедствено положение и в община Камено. Постъпил е и сигнал за удавен човек, но към настоящия момент самоличността му не е установена. По информация на кмета на община Камено приливната вълна е отнесла човека, докато е спал в къщата си в село Полски извор.
Областният управител 
Вълчо Чолаков обясни на брифинг, че дъждовете в Полски извор са взели две жертви. По думите му има и починал човек в село Равнец.
Към момента няколко души се издирват.

По данни от Информационната система за управление на риска от наводнения на Община Бургас, река Изворска е достигнала опасното ниво от над 260 см. Река Маринка също е опасно пълноводна. В „червената“ зона е и язовир „Домус орман 1“.

Към 9 часа е получена сигнал, че река Велека прелива в село Кости, община Царево – наводнен е площадът, нивото на водата се покачва.

От началото на светлата част на денонощието се извършва облитане с хеликоптер над засегнатите населени места.

В следствие на проливните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са заляли пътища и жилищни постройки в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх.

На телефон 112 са постъпили 77 сигнала за бедстващи хора, поискали евакуация.

Частично бедствено положение е обявено и в бургаските квартали Долно Езерово, Горно Езерово, Лозово, както и в селата Маринка и Извор.

Усложнено е положението и в общините Карнобат и Созопол. В Карнобат спасители и пожарникари са се отзовали на девет сигнала за наводнени сгради.
Дъждовете са нанесли и големи щети в село Равнец, където има наводнени домове. Там се е наложило неподвижен мъж да бъде евакуиран от дома си, след като водата стигнала до леглото му. Дъждовете са засегнали и село Братово.

Поради големината и силата на приливната вълна достъпът до пострадалите в някои села е изключително труден. На места пътните знаци и табелките на населените места са залети от вода. 

На мястото на бедствието от снощи е и областният управител Вълчо Чолаков. 8 eкипа на пожарната са на терен, в спасителлните действия са се включили и водолази, тежка техника и верижна машина „Амфибия“. Включени са и допълнително екипи от Варна.