Частният бизнес вдига заплатите догодина

Това стана ясно след среща на работодатели и синдикати при премиера Борисов

0
206
правителството
Министерският съвет

Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев обеща драстично увеличение

Работодателските организации очакват средната работна заплата да продължи да се повишава и през 2019 г. Това съобщи председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев на брифинг в Министерския съвет след среща на синдикалните и работодателските организации при премиера Бойко Борисов.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев посочи, че такива срещи трябва да се правят, защото и работодателите, и синдикатите са важни за държавата. „Много е важно диалогът да дава решения за добро развитие на икономиката, защото когато икономиката е добре, има по-добро заплащане за нашите служители“.

„През последните две години имаме двуцифрен ръст на средната работна заплата. Очакваме тази тенденция да се запази и през следващата година, в това се обединихме всички работодателски организации“, коментира той.

„Това означава, че заплатите в предприятията, в които има добра добавена стойност, ще растат значително. Но ще растат заплатите на специалистите, на хората, които искат да работят, на тези, които имат необходимите знания и умения. И продължаваме да считаме, че основният проблем в България за още по-значителен ръст в заплащането е образованието. Затова е продължим да натискаме за подобрение в образователната система и в квалификацията на нашите кадри. Защото когато имат един добър специалист, ти нямаш проблем да му дадеш и по-висока заплата“, заяви Домусчиев.

Той посочи, че най-големите опасения на работодателите са протестите в страната, които блокират ключови пътища.