Шведски модел за борба с вируса? Не, благодаря

0
252
Снимка: архив

Сравненията на заболели и починали с България показват друго

„Швеция може да е бъдещият модел за нормален живот с коронавирус“. Това заявил вчера заяви водещият специалист на СЗО д-р Майк Райън по време на брифинг на организацията, цитиран от родните медии.

В страната повечето бизнеси и училища са отворени. Ресторантите и баровете са пълни, хората се препичат на слънце. Правителството се доверява напълно на собственото си общество само да наложи социално дистанциране.

Според СЗО това било целта – „да се достигне до нова нормалност“. Изявлението на СЗО, организацията, която се компрометира силно покрай пандемията с COVID-19, озадачиха мнозина. СЗО в момента е обвинявана от много държави, сред които САЩ и Австралия, че умишлено е обслужила Китай при прикриването на истинските данни за пандемията в страната. Въпреки това изказването на Райън се използва у нас за политическа пропаганда.

Ето сравненията с България, които не са в полза на Швеция. У нас за последното денонощие – 53 нови случаи на коронавирус в страната. Броят на COVID заразените в България е 1541. В Швеция до снощи – 21 093 регистрирани случаи, общо 2586 починали! 2088 заразени на 1 милион население, 256 починали на 1 милион население. Запитан за твърденията на СЗО тази сутрин шефът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски обяви, че в скандинавската страна са регистрирани нови 900 заболели. Така че шведски модел не, благодаря.