Шефът на Агенцията по храните: Това, че животните не умират, не значи, че не са болни

Ваксина има, но на територията на ЕС е забранена, добави той

0
189
чума
Проверяват вече за чума и в Елхово.

Ако не е овладеем чумата сега, ни чакат двугодишни санкции, обяви д-р Дамян Илиев

Нашата агенция е компетентният орган, който дава гаранциите на страните, които търгуват с България. 180 страни сме приели един кодекс с правила, които засягат всички действия и изследвания. Това заяви д-р Дамян Илиев, шеф на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, на извънредна конференция.

„Когато една страна каже, че има дадено заболяване, това значи, че ще имаме надзор и тестове в лаборатории. Ние трябва да сме коректни към Световната търговска организация. В момента изпълняваме едно от нашите стандартни решения“, каза още той.

„Около 700 са огнищата в Турция, от там идва и възможността чумата да е дошла. Чумата и вирусите не са еднакви, има различен тип клинична проява. Не са състоятелни въпросите, защо животните са болни, а не умират. Не винаги трябва да се търси невероятна смъртност. Пробите са положителни за болести. Около 4000 са евтаназираните животни до сега“, допълни шефът на БАБХ.

„Ако министър Румен Порожанов ми поиска оставката, веднага ще я подам“, категоричен бе д-р Илиев.

„Едно потвърждение на проба с чума е достатъчно доказателство, въпреки това ние сме изпратили над 400 проби. В зоните, в които има огнища се евтаназират стадата. Заболяването се доказва със система – на базата на броя в стадото се вземат определен брой проби, и ако се установи, че те са заразени, 95 % е шанса цялото стадо да е заразено. Това е световна практика“, разкри Илиев.

„Ваксина има, но на територията на ЕС е забранена, само със специално разрешение се издава. Тази ваксина обаче създава жива верига, а под ваксината чумата остава“, каза д-р Дамян Илиев.

„Не търсим начини да убиваме животни, това не ни доставя удоволствие. Бил съм лекуващ ветеринар повече от 20 години. Аз имам две кучета и два коня“, сподели той.

„Ако сега овладеем чумата, санкции за страната ни ще са до края на годината. Ако не направим нищо санкциите за изкупуване на животни ще са 2 години“, завърши Илиев.