Шефът на КАТ-Благоевград на свобода срещу 10 000 лева гаранция

Той е отстранен от поста си до приключване на разследването

0
89
кат
Данаил Стоицов

Това реши окончателно Софийският апелативен съд

Задържаният по три обвинения шеф на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов остава на свобода с мярка „парична гаранция” от 10 000 лева. Това реши Софийският апелативен съд, който разглежда протеста на прокуратурата срещу решението на колегите им от Окръжния съд в Благоевград.

Апелативните съдии прецениха, че след като Стоицов вече е отстранен от длъжност със заповед на директора на ОДМВР-Благоевград, той няма как да влияе на разследването, уточни пред Breaking.bg адвокат Иван Чолаков, който защитава Стоицов.

На 4 юли шефът на КАТ-Благоевград бе освободен от ареста с мярка „парична гаранция“ от 10 000 лева с решение на Окръжния съд. Апелативните съдии потвърдиха тази мярка и отхвърлиха протеста на прокуратурата.

Преразглеждането на мярката на Стоицов бе поискано от защитата му с мотива, че психическото му състояние, вследствие на престоя в ареста, се е влошило.

Шефът на КАТ-Пътна полиция в Благоевград бе задържан за 72 часа при специализирана акция на отдел „Вътрешна сигурност” на МВР и НСлС на 22 май. С него бе задържан и Бойко Шарков, сочен за помагач, а третият задържан – Николай Доганджийски, влезе в болница.

Данаил Стоицов бе с три обвинения. Първото е за държане без надлежно разрешение на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Второто обвинение е за престъпление по служба – по чл. 282 от НК, за това, че на 4 май 2018 г. е превишил правата си. Третото обвинение, за което той е привлечен в качеството му на обвиняем, е за подкуп. В качеството си на длъжностно лице е поискал и приел от различни лица пари в размер на 5300 лв., вещи и услуги с имуществен характер.