Чешкият премиер обяви сделката за ЧЕЗ за приключена

Във фирмата не е постъпила официална информация за желанието на България да участва в покупката

0
49
чез
Чешкият премиер Андрей Бабиш

Според медиите в Прага Гинка е платила 5 млн. евро гаранция на компанията

Чешкият премиер Андрей Бабиш обяви договорите с „Инерком“ за българския бизнес на ЧЕЗ за приключени. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на чешкото правителство, съобщава Би Ти Ви.

„Българският министър-председател прояви интерес към възможността българската държава да придобие мрежата на ЧЕЗ вместо „Инерком“. По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с „Инерком“ вече са приключени“, се казва в съобщението.“Получих уверения от съвета на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички законови мерки по отношение на „Инерком“ и източниците на финансиране. Не са открити никакви причини, поради които сделката да не бъде завършена“, заявява още чешкият премиер.

Фирмата на Гинка Върбакова „Инерком“ е платила пет милиона евро гаранция по сделката за покупка на българските активи на ЧЕЗ. Това заяви говорителката на ЧЕЗ-Груп Алис Хоржакова пред чешкия сайт „Лидове новини“.

Тя заяви още, че в ЧЕЗ не е постъпила официална информация за желанието на България да участва в сделката. 

По-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че държавата би искала да получи контролен дял в ЧЕЗ, ако продавачът – чешката ЧЕЗ-Груп, се съгласи на тези промени. Собственичката на купувача на българските активи на ЧЕЗ „Инерком“ Гинка Върбакова е готова да допусне държавата в сделката и да прехвърли договора, който има.