4500 нарушения в договори на здравната каса

0
33
Иван Маджаров Снимка: БЛС

Разкрила ги проверка на прокуратурата

Проверка на Върховната административна прокуратура констатирала  4500 нарушения в договори, сключвани със Здравната каса, съобщи Нова тв.

„Многократно в публичното пространство излиза информация за нарушения. Констатираните са над 4000. Затова е важно да знаем колко са наказаните и на колко хора е отнето правото да практикуват. Трябва да се разбере колко от обвиненията са паднали след обжалване”, заяви председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ Иван Маджаров.

Той коментира и възможността да бъде прекратена практиката с неправомерните доплащания за медицински услуги. „До голяма степен медицинските дейности в нашата страна не са остойностени правилно, те са недофинансирани. В този случай изпълнителят винаги ще търси някакъв начин, а в случая, това е най-некоректният. Всяка година се увеличават средствата за здравеопазване, но все още те са най-ниските в Европа на глава на населението”, каза още председателят на БЛС.

Относно предстоящия протест на медицинските служители, Маджаров заяви, че всеки ма право да протестира за справедливо заплащане. „Това е достойно поведение. Този съсловен натиск трябва да бъде насочен към формирането на бюджета, който се отделя за здравеопазване”, обобщи той.