Арестуваната тъща назначила майка си в посолството в Тайланд, била ѝ свидетел, че посланикът я тормозел сексуално

0
183
Красимира Трифонова в посолството в Тайланд.

Комисията за защита от дискриминация отхвърлила жалбата й срещу него

Красимира Трифонова, обвинена, че е подпалила и удушила зетя си Пейо Пеев в София, докато е била на работа в посолството ни в Тайланд е назначила там на работа по граждански договор като сътрудник и майка си Т.Т., става ясно от протоколите на заседанието на Комисията за защита от дискриминация по жалба на консулката за сексуален тормоз срещу посланик Камен Величков, съобщава „24 часа“.

Работата на Трифонова в посолството се свързва с голям скандал, стигнал до Комисията за защита от дискриминация. Тя е подала сигнала до КЗД на 19 февруари 2010 г. за тормоз и сексуален тормоз при упражняване правото на труд срещу посланик Камен Величков. Трифонова е била дългосрочно командирована от МВнР в Банкок, Кралство Тайланд за изпълнение на функциите на трети секретар, консул и финансов отчетник за периода от 29.04.2008 г. до 29.04.2011 г. В жалбата си твърди, че след отпътуването на временно управляващия посолството, тя е изпълнявала функциите на временно управляващ на Дипломатическото представителство – Банкок от 06.2008 г. до 17.01.2009 г. Според нея новият временно управляващ посолството Величков е пристигнал в Банкок на 02.12.2008 г. и е настоял Трифонова и майка ѝ, която към момента е била назначена за сътрудник към посолството от дъщеря си, да отпразнуват Коледа заедно с неговото семейство.

Посочва се, че съпругата и децата на Величков отпътували за София в началото на 2009 г. и от този момент той започнал да настоява Трифонова да изпълнява несвойствени за длъжността й дейности. В жалбата се твърди, че посланикът я е задържал извън работно време, настоявал е да го кара до апартамента му, както и да го посещава под предлози за належащи служебни ангажименти. Започнал да настоява за физически контакт с нея, изразяващ се в категорични намеци и жестове за „сексуално желание“, както и с дискусии, в които ѝ разяснявал блестящото им бъдеще и кариера, изградени на базата на социална мрежа и сексуални контакти с колеги.

В жалбата обаче нямало никакви конкретни доказателства и личало, че между двамата наистина има конфликт, но не и на сексуална основа.

При разглеждане на жалбата в КЗД Камен Величков е обяснил, че изложените в жалбата обстоятелства не кореспондират по никакъв начин с действителността, а обвиненията за сексуален тормоз са пълен абсурд. Според Величков целта ѝ била да го дискредитира като дипломат. Той твърди още, че не е задържал Трифонова след работно време и спрямо нея е упражняван контрол с цел призоваването ѝ да се придържа към общовалидни правила и изисквания.

Трифонова често отсъствала и той бил принуден да изпълнява консулските ѝ функции, за да работи нормално мисията ни. Докато се разглежда делото ѝ в КЗД тя многократно е приканвана да представи своите доказателства за сексуален тормоз и да извика свидетели в своя защита. Тя обаче е представила само свидетелски показания под формата на нотариално заверени декларации от майка ѝ и още три лица, които са се възползвали от нейното благоразположение за определени консулски услуги, заради което тези сведения не са обективни.

Така, след като не открива никакви факти за твърдения сексуален тормоз, Петчленен разширен специализиран заседателен състав на КЗД отхвърля жалбата ѝ.