Борисов: България не е Троянският кон на Русия в НАТО

На срещата със Столтенберг не са поставяни енергийни въпроси, отсече премиерът

0
51
нато
Йенс Столтенберг и Борисов в Министерския съвет СНИМКА: АРХИВ

Против съм в Черно море да се провеждат каквито и да е било учения, обяви той

Столтенберг е тук по моя покана, която му отправих много отдавна, още преди да се разбере за посещението на Медведев у нас в понеделник. За да няма спекулации и интерпретации по темата, искам да кажа, че по енергийни проекти не сме разговаряли, нито са поставяни такива въпроси. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Министерския съвет след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

,,Знаете моята позиция за военни действия в акваторията на Черно море. Против съм там да се провеждат каквито и да било учения. Ние имаме изключително развит туризъм, който формира 10-12 процента от стойността на БВП. Така че не може да има военни кораби, докато хората се пекат по плажа“, категоричен е премиерът.

,,В максимална степен ще използваме силата в дипломацията, за да не влизаме в надпревара във въоръжението, въпреки че българските военни са едни от най-добрите. Показаха го и в Ирак, и в Афганистан, и в Косово“, допълни Борисов.

,,Искам също така да се знае, че България не е Троянския трон на Русия, а точно обратното – България е най-дисциплинираният и лоялен партньор на НАТО. Това е оценката, която те сами са ни поставили. В тази връзка и българското правителство, и българския парламент взеха мерки за модернизирането на Българската армия. Надявам се в скоро време да разполагаме със самолети, не само за да си хвъркаме с тях, но и да водим сериозни бойни действия, ако се наложи, не дай си Боже“, заяви още премиерът.

Премиерът обяви и данни за работата на България в НАТО през последните две години, предоставени му от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

,,В мисията на НАТО в Косово са преминали 1100 военнослужещи и полицаи, в момента има 22 души там. И от 2019 г. рота от 140 души от Силите за оперативен резерв – 6 млн. лв. са ни разходите. Мисиите в Афганистан от 2003 г. – 158 души имаме в момента, 10 500 военнослужещи са минали досега през мисиите, 500 млн. лв. са били разходите. През 2017 г. сме участвали в общи 17 учения на НАТО, а през 2018 г. – в 10 учения“, посочи министър-председателят.

Той заяви, че през 2017 г. 320 американци са били на учение в България, а през 2018 г. – 830 души.

,,Военноморските сили – през 2017 г., пет учения, 3000 военни. През 2018 г. – 4 учения, 1800 военни. Военновъздушните сили – 2017 г., 8 учения, 62 самолета, 5500 военни; 2018 г. – 7 учения, 4500 военни, 52 самолета, 2 вертолета. Това са малка част от данните, които дават представа за приноса на България в НАТО“, уточни Борисов.