Борисов: В ГЕРБ има хиляди мюсюлмани, за какво ми е коалиция с ДПС ?

Премиерът е поканил на среща главният мюфтия и патриарха

0
204
борисов
Бойко Борисов

Като се пенсионирам какво ще говорят БСП, попита той

„В ГЕРБ има десетки хиляди мюсюлмани. Цветан Цветанов десет минути може да ви говори с конкретни имена. За како ми е коалиция с ДПС? Никога не сме делили кметовете на общините на християни и на мюсюлмани или по това от коя партия са“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Жените от ГЕРБ във Велико Търново. Министър-председателят отговори на Корнелия Нинова и на депутати от БСП, които констатираха, че ГЕРБ и ДСП са влезли в коалиция. Той попита задочно социалистите какво ще правят, когато се пенсионира. Той се пошегува, че ако падне комета, левицата ще казва, че се е случило „по времето на Борисов“.

„Нашето европейско председателство остана като пример и още се дава за пример. В цяла Европа се говори какво правихме. И за моя радост колегите от Западните Балкани го оцениха“, каза още премиерът. Изключително важна е жп-линия София – Скопие -Тирана. Румънската страна уж е съгласна за мост на Свищов, защото мостовете на Русе и Видин са малко, поясни премиерът. „Някой ще каже какво ни интересуват комшиите. Как като те са до нас и много силно ни засягат. С нашите съседи е важно да има свързаност“, уточни той. Борисов говори и за сигурността в Черно море. „Баласнираните ни отношения с Русия са много важни. По енергийните проекти пак се изказват. Аз не знам като се пенсионирам, БСП какво ще говорят“, каза Борисов.

За АЕЦ „Белене“ говори, че не става дума вече за руска централа, а за чисто българска. „В момента България има два собствени реактора и си търси желаещи да участват чрез конкурс“, каза Борисов. „Със САЩ работим изключително добре. Огромните финанси и ограмната армия на НАТО е на САЩ. Правимвсичко възможно като добри партньори да имаме такова отношение, което да е съвместимо с нашите партньори. С една думав отношенията си със САЩ, с Русия, НАТО, ЕС подхождамеведжът партньорски, веднъж по интерес като българи“, обобщи Бойко Борисов.

Борисов съобщи, че е поканил патриарх Неофит и главния мюфтия на среща в понеделник. „Има една тема, която се казва етническа толерантност, с която ГЕРБ няма да прави компромис. И не защото някой ни е извил ръцете. С мене такъв разговор не е воден. Аз съм участник във Възродителния процес, бях на 28 г. Такава мъка, такъв ужас повече никога няма да допусна, докато от мене зависи нещо. 1 кв. м им даваха да си сложат покъщнината. Моята майка като ме изпращаше с автомата, военната униформа и кубинките, видя с очите си българи с различна религия да се гледат и да искат да се убиват. И понеже тогава бяхме във Варшавския договор, а Турция в НАТО, щеше да стане тук началото на голямата война. Ако помолим БНТ да извади активни кадри, да видите каква трагедия беше. Хиляди, стотици хияди кервани от български граждани, само че с друга религия. Нямаше кой да им гледа животните. Командировахе учители от страната. Ужасно чудовищно време, сътворено то БКП/БСП. Още не може да се забрави това“, спомни си Борисов. Той уточни, че „смеси стиснали ръцете“ със Саудитска Арабия заради радикалния ислям. „Цял живот съм бил биткаджия. Искамда се спася от това. И да дърпаш бабички по границата, не е голямо геройство. Има и здрави мюсюлмани. Иди дърпай тях. На жълтите павета е много лесно“ , отсече Борисов.