Борисов на нова балканска среща в Белград

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с ЕС е сред приоритетите на българското правителство

0
67
борисов
Бойко Борисов и Александър Вучич. СНИМКА: ПРЕССЛУБЖБА НА МС

Ще участват премиерите на Сърбия, Гърция и Румъния

Премиерът Бойко Борисов ще участва на 8 и 9 декември в Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния. Четиристранната среща на балканските лидери ще се проведе в Белград. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде домакин на премиерите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и на България Бойко Борисов. Четиримата лидери се срещат два месеца след първите им разговори във Варна. На срещата ще бъде обсъдено развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона.

В рамките на посещението България ще подпише със Сърбия Меморандум за намаляване на международните тарифи за роуминг услугите. Сръбската държава е втората страна от Западните Балкани, с която сключваме споразумение в тази област.

Преди по-малко от месец страната ни подписа аналогичен документ с Република Македония. Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с ЕС е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите.