Начало ПОЛИТИКА Борисов окуражи Прищина по пътя към ЕС и НАТО

Борисов окуражи Прищина по пътя към ЕС и НАТО

Той подчерта, че всяка държава трябва да покаже, че е мъдра, за да поеме европейския път

0
61
борисов
Срещата на българската делегация с косовския премиер Харадинай. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

При срещите си с лидерите на Балканите премиерът призовава за разбирателство

Пътят на Косово към Европа е единственият възможен. Той е синоним на мир и стабилност. Увеличаването на инвестициите в региона и развитие на свързваща транспортна и дигитална инфраструктура означава по-добър и достоен живот, повече мир и перспектива.

Около това мнение се обединиха премиерът Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи по време на обща пресконференция в Прищина, където българският премиер е на посещение.

По мнението на Борисов за 10-те си години независимост Косово е постигнало видим напредък и е на правилен път. Той обаче подчерта необходимостта от разрешаване на двустранните проблеми, преди да се говори за реално членство в Европейския съюз.

Борисов изтъкна, че при срещите си с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство. Така показва на ЕС, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да водят народите си, че да няма война.

Премиерът ни изрази очакване, че Прищина и Белград, Атина и Скопие ще продължат диалога помежду си, за да открият пътя си напред към ЕС и НАТО.

„Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател.

Борисов отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали.

От своя страна президентът на Косово благодари за това че Западните Балкани са във фокуса на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви „истински мирен процес в региона“.

Борисов и Тачи изтъкнаха важността на Срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея.

„Тази тема беше невъзможна преди година, сега сме в напреднал диалог“, коментира Борисов като посочи, че веднага може да се започне с изграждането на инфраструктурата, за която вече е осигурено финансиране.

По време на срещата си с премиера на Косово Рамуш Харадинай българският-министър председател изтъкна, че разработването на правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата е показател за напредъка на реформите в Косово.

Тя измерва развитието на гражданското общество и следването на най-добрите европейски практики. България е особено заинтересована от напредъка в тази област, защото съществува общност от косовски граждани, деклариращи българско самосъзнание, заяви премиерът Борисов.

В Прищина Бойко Борисов и Рамуш Харадинай обсъдиха необходимостта от добросъседство като условие за стабилност и просперитет в региона на Балканите.

Двамата констатираха необходимостта от разширяване на контактите, особено в сферите на икономиката, енергетиката, инвестициите и туризма.

Борисов предложи в най-близко време да бъде организирано посещение на ниво министри, което да даде стимул на този процес и да подпомогне развитието на косовската икономика.

„Смятаме, че България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари в близко бъдеще“, заяви българският министър-председател.

Българският бизнес е отворен за контакти с косовски партньори във връзка с изграждането на планираните инфраструктурни проекти.

Борисов подчерта, че всяка държава трябва да покаже, че е мъдра, за да поеме европейския път.