Валери Симеонов отново отказа да подаде оставка

Повод за изявлението му станаха исканията от страна на БСП, ДПС и „Воля“ да подаде оставка заради акцията в Агенцията

0
66
симеонов
Валери Симеонов

Бил изпълнил стриктно своите задължения като вицепремиер

Вицепремиерът Валери Симеонов е изпълнил ангажиментите си в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това заяви самият той на извънреден брифинг в Министерски съвет. Повод за изявлението му станаха исканията от страна на БСП, ДПС и „Воля“ да подаде оставка заради акцията в Агенцията.

Валери Симеонов разясни своите правомощия и задължения като вицепремиер, в чийто ресор попада и Държавната агенция за българите в чужбина, а именно да координира дейността на агенцията.

И тъй като до момента той изпълнява задълженията си стриктно, прецизно и ефективно, по неговите думи, Симеонов не вижда причина да подаде оставката си, както го призовават от БСП, ДПС и Воля.

„В тези изявления на опозиционните партии се призовава да подам оставка, защото трябвало да упражнявам контрол, който не съм управлявал, чух дори, че съм бил и принципал.

Искам да разясня какви са моите задължения в Държавната агенция за българите в чужбина аз имам функция на координация“, обясни Симеонов.

Вицепремиерът посочи и конкретни резултати от своята координационна дейност: промените, улесняващи достъпа до трудовия пазар за сезонни работници от държавите с етнически българи, които са довели у нас над 7000 работници тази година; облекченията в режима за получаване на синя карта при внасяне на висококвалифицирани работници; както и засилване на работата с българските общности в Украйна, Молдова, Македония и Албания.

С тези аргументи Симеонов заяви, че е изпълнил ангажиментите си като вицепремиер и не е състоятелно да му бъде искана оставката затова.