ГЕРБ изтегли поправките в Закона за съдебната власт

Това се случи след остри критики у нас и в Европа

0
108
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Забраната за „външно” финансиране на съсловни организации отпада

Изненадващо, броени часове преди заседанието на правната комисия, от ГЕРБ оттеглят част от конфликтните поправки в Закона за съдебната власт – забраната за „външно“ финансиране на съсловните организации на магистратите и на служителите.

Това се случи  след остри критики  и у нас, и от Европа. А първоначалното намерение бе ветото за финансирането само да се смекчи, като отпадне за програмите и фондовете на ЕС, Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

За „евроредакция“ пръв заговори главният прокурор Сотир Цацаров, а после и премиерът Бойко Борисов.

ГЕРБ/СДС

В същото време зам.-държавният секретар на САЩ Хойт Ий заяви пред Клуб Z, че „законът срещу финансирането на магистрати звучи антиамерикански, дано не е“. А от „Америка за България“ декларираха, че финансиране не означава зависимост и напомниха, че са давали средства не само на магистратски организации.

Днес оттеглянето на поправката бе обявено от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, макар нейни вносители да са други – шефът на правната комисия Данаил Кирилов (на снимката горе) и още четирима. Стана ясно също, че окончателното приемане на проекта няма да е в тази сесия.

Но другите поправки не се оттеглят.