ГЕРБ изтегли поправките в Закона за съдебната власт

Това се случи след остри критики у нас и в Европа

0
108
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор

Забраната за „външно” финансиране на съсловни организации отпада

Изненадващо, броени часове преди заседанието на правната комисия, от ГЕРБ оттеглят част от конфликтните поправки в Закона за съдебната власт – забраната за „външно“ финансиране на съсловните организации на магистратите и на служителите.

Това се случи  след остри критики  и у нас, и от Европа. А първоначалното намерение бе ветото за финансирането само да се смекчи, като отпадне за програмите и фондовете на ЕС, Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

За „евроредакция“ пръв заговори главният прокурор Сотир Цацаров, а после и премиерът Бойко Борисов.

В същото време зам.-държавният секретар на САЩ Хойт Ий заяви пред Клуб Z, че „законът срещу финансирането на магистрати звучи антиамерикански, дано не е“. А от „Америка за България“ декларираха, че финансиране не означава зависимост и напомниха, че са давали средства не само на магистратски организации.

Днес оттеглянето на поправката бе обявено от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, макар нейни вносители да са други – шефът на правната комисия Данаил Кирилов (на снимката горе) и още четирима. Стана ясно също, че окончателното приемане на проекта няма да е в тази сесия.

Но другите поправки не се оттеглят.