ГЕРБ и Патриотите се разбраха за кворума в парламента

Договориха се за придвижваме по-бързо на законопроекти

0
53
герб
Цветан Цветанов и Волен Сидеров.

Ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни мандата, обяви Волен Сидеров

Премиерът Бойко Борисов събра на Коалиционен съвет в Министерски съвет ГЕРБ и „Обединени патриоти“, за да обсъдят кворума в Народното събрание.

След края на съвета говориха Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, Волен Сидеров, лидер на „Атака“ и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Парламентаризмът няма алтернатива. Да отсъстваш от парламента не е добре. Ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни мандата, независимо от изборната година, в която влязохме. Имаме много неща да вършим по отношение на доходи, на пенсии“, заяви Сидеров.

С кворума няма да има проблем, с присъствието в залата няма да има проблем. Напротив, предвиждаме по-бързо внасяне на някои законопроекти“, добави Волен Сидеров.

Каракачанов от своя страна заяви, че действително коалиционният съвет не се е събирал няколко седмици. „Затягаме дисциплината. Няма да разчитаме на БСП, които си играят на иде ми – дойде ми. Българският народ е изпратил всички в парламента, за да работят“, заяви вицепремиерът.

„Аз също искам да се присъединя към казаното от колегите. Имаме да изпълняваме програмата и се справяме успешно „, каза и Цветанов. Той напомни, че заради добрата събираемост от следващата година ще има нова възможност за увеличаване на доходите с 10%. „Всичко това показва, че управленската програма се изпълнява“, добави Цветанов.

Относно кворума в парламента, председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че заради отсъствието на БСП, ще трябва да се ограничат други дейности на депутатите, като участие в комисии, сесии на ОССЕ и други.

Във връзка с промените в Изборния кодекс, Цветан Цветанов заяви, че промените в изборното законодателство не се правят заради капризите на БСП, а заради обществения интерес.

Самата БСП по начина, по който прави политиката си се дистанцира от реалния парламентаризъм. Не знам дали БСП ще участва въобще в следващи парламентарни избори, защото така няма как да се прави политика, няма как да се защитава обществото“, каза той.

Благодаря на колегите ми, че всички се отнасяме дисциплинирано към отговорностите, които имаме и изпълняваме управленската си програма“, заяви Цветан Цветанов на партиите от Обединените патриоти.

Не е нормално омразата да носи политически дивиденти. Не ултимативно трябва да се защитават позиции, както прави БСП“, добави Цветанов.

Каракачанов съобщи, че изразява и мнението на ВМРО, което гласи, че трите партии трябва да се явят заедно на евроизборите. Ако това не се случи обаче, отношението им и позицията им към управлението няма да се промени, обясни той. Министърът коментира и концепцията му за ромите. „Очаквам от ресорните – образование, социална политика, вътрешни работи конкретни предложения по тезите в концепцията. След което всичко ще бъде обобщено“, коментира Красимир Каракачанов.