ГЕРБ ще предложи мораториумът за лекарствата да отпадне

Това става след консултации на Цветан Цветанов с всички парламентарни групи

0
33
парламент
Снимка: архив

От управляващото мнозинство са готови изцяло да се откажат от идеята

За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от парламентарната група на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им.

Това обяви в позиция, разпратена до медиите, председателят на най-голямата партия в парламента Цветан Цветанов. Параграф 6 от бюджета на здравната каса за догодина е спорният текст, който налага мораториум за изплащането на 32 нови молекули за онкоболни и хора с редки заболявания.

След като миналата седмица парламентът отхвърли с мнозинство ветото на президента, а здравният министър Кирил Ананиев и премиерът Борисов последователно увериха, че ще се осигурят вратички за пациентите, за които няма алтернативно лечение, сега от управляващото мнозинство са готови изцяло да се откажат от идеята. Срещу нея многократно се обявиха и

протестираха пациентски, фармацевтични и съсловни лекарски организации.

Цветанов днес е провел срещи също и с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министъра на финансите, и предложението на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК е срещнало подкрепа от представителите на всички институции. „С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти“, завършва съобщението на председателя на ГЕРБ.