Задава ли се нов кабинет „Любен Беров“ ?

БДЦ и Реформаторският блок също съгласни на тази идея

0
109
кодекс
Снимка: архив

Патриотичният фронт готов с мандат за „експертно правителство“       

„Патриотичният фронт“ е готов да приеме мандата за съставяне на ново правителство в досегашния парламент, ако президентът реши да го връчи на коалицията. Подкрепа за програмен кабинет би дала и парламентарната група на „БДЦ-Народен съюз“. Според Реформаторския блок пък такава идея си заслужава да бъде обмислена, тъй като иначе страната нямало да успее с подготовката за председателството на ЕС през 2018 г. Засега обаче такъв кабинет не би получил подкрепата на ГЕРБ и БСП.

Това стана ясно след проведените консултации при президента Росен Плевнелиев в сряда.
„Готови сме да приемем мандата в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила“, заяви съпредседателят на „Патриотичния фронт“ Валери Симеонов.

По думите му президентът е единственият отговорен политик, който не желае криза, нови избори и служебни правителства, което ще хвърли страната в безвремие.

Ако има съгласие и готовност за едно експертно правителство, ние бихме взели мандата, заяви и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

За сценарий с кабинет на „Патриотичния фронт“ се заговори още преди седмица. В последните дни обаче двете най-големи партии в парламента ГЕРБ и БСП категорично декларираха, че няма нито да подкрепят, нито да участват в кабинет, излъчен от досегашния парламент. Доколкото ГЕРБ разполага с 84 народни представители, БСП – с 38, а ПФ – само със 17, чисто математически патриотите не биха могли да направят правителство без директната или индиректна подкрепа на една от двете партии.

В същото време президентът Росен Плевнелиев вече заяви, че не желае да се стига до вариант със служебно правителство и ще се стреми към съставянето на кабинет в рамките на сегашното Народно събрание. Той обаче до момента не е дал категорична заявка, че ще връчи мандата именно на патриотите.
„Ние изразихме нашата позицията, че до тази криза се стига заради безотговорността на министър-председателя, който демонстрира наполеонов комплекс“, заяви Симеонов. По думите му Борисов е поставил държавата пред изпитание, когато тя е имала стабилност.

„Имаме парламентарно мнозинство, особено в новия формат на коалиция „Обединени патриоти“ и обща подкрепа за правителството минимум 130 човека. Така че няма никаква криза в момента. Тя е изкуствено създадена“, твърди Симеонов.

„Обсъдихме възможни два варианта. Първото, което искам ясно да заявя пред вас и убедено – ние сме готови да приемем мандат в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила“, каза Симеонов. Вторият вариант е сегашното правителство да продължи работата си до края на мандата, но с друг премиер.

Лидерите на ПФ обявиха още, че постъпват политически отговорно, защото съставянето на евентуално правителство би им донесло повече негативи, а явяване на предсрочни избори би било по-добър вариант за тях, тъй като се били представили добре на президентските избори.
По повод това предложение Бойко Борисов коментира пред журналисти, че не вижда по-подготвен човек в ГЕРБ от самия себе си за премиер и определи заявките като лични атаки срещу него.

„Прави ми изключително лошо впечатление, че никой не иска да управлява“, добави премиерът, отклонявайки критиките на БСП, че в последните дни кабинетът му прави скандални назначения. По думите му, вместо да го обвиняват, социалистите е можело вече да са поели управлението на държавата, ако са имали такова желание. Той добави, че най-малко БСП могат да го критикуват за назначение на посланици, след като всеки път, когато е идвал на власт заварвал техни кадри „във всички посолства“.

Борисов коментира още, че новото мнозинство според него е БСП, ДПС и патриотите. Причината била, че и трите групи не са подкрепили Бюджет 2017 на първо четене. По думите на премиера именно с гласуването на държавния бюджет се разбира коя партия подкрепя правителството и коя – не.

Междувременно в парламента председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов директно отхвърли възможността към настоящия момент ГЕРБ да подкрепи ПФ за съставяне на правителство. Цветанов изчисли, че ГЕРБ и БСП имат имат 122 народни представители, което не позволява на другите политически формации в 43-тия парламент да формират мнозинство с цел избирането на правителство.

От думите на Симеонов и Каракачанов се разбра, че заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента ще бъде насрочено най-вероятно за идния вторник. Тогава ще се обсъдят и датите на евентуалните предсрочни парламентарни избори, като според Цветан Цветанов това ще бъдат 26 март или 2 април.

Според групата на „БДЦ-Народен съюз“, която също се срещна с президента в сряда, в момента има шанс единствено за програмно правителство.

„Това Народно събрание има шанс да излъчи ново правителство, само ако има политическа воля за това. Ние такава не виждаме в момента“, заяви Румен Йончев, съпредседател на групата. По думите му групата би подкрепила експертно правителство, което трябва да се обсъди на консултативния съвет при президента. Мандатът на евентуален програмен кабинет обаче би бил до насрочването на евентуални предсрочни избори през есента.

Според Йончев е логично президентът Плевнелиев да връчи третия мандат за съставяне на правителство на „Патриотичния фронт“.