Историческо: Македония ще подпише договора за добросъседство с България

Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще, заяви премиерът Зоран Заев.

0
177
македония
Зоран Заев и Бойко Борисов. СНИМКА: ,АРХИВ

Това ще стана на знаковата дата 2 август-Илинден

Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов

„Това което правим, е по-ценно от всеки договор. Това е акт на покланяне към общата история. Това е много по-ценно от всеки договор. Това са малки детайли. Двамата министри ще преговарят, за да могат да изгладят всичко това и тази цел, която си дадоха на 2 август, е да подпишем договора, когато дойде премиерът Борисов. Направих 11 срещи, които помогнаха да направим предпоследната стъпка, убеден съм, че на 2 август ще я направим“, каза още Зоран Заев.

Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще, допълни той.

„Македония има европейско бъдеще, има и приятели, които искат да помагат. Уважавам това и съм щастлив, че Македония има такъв приятел като премиера Бойко Борисов, който е щастлив, че може да помогне на своя съсед. Старана като моята може да бъде щастлива, че има такъв съсед с такова ръководство“, заяви Заев.

„Нашето приятелство е искрено. Не сме тук само да поискаме помощ. Намеренията ни са истински. Искам да кажа на приятелска Гърция – трябва ни помощ и подкрепа. Гърция също е страна от НАТО и ЕС“, добави той. По думите му, изграждайки добросъседство и приятелство, западните страни ще уважават Балканите много повече. „Те искат да видят, че си подаваме ръка. Очаквам позитивния дух на премиера Борисов и правителството му да дойде и от Гърция.

Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза. Отваряме глава на европейско бъдеще за всички. Историята може само да ни приближи, не да ни раздели. Европейското бъдеще трябва да чувстват всички граждани на Балканския полуостров. Нямам предразсъдъци да поискам помощ и подкрепа. Вярвам, че това ще направи освен България и Гърция“, каза още той.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако Македония не положи усилия, никой не може да ѝ помогне за членството в НАТО и ЕС. „Можем да я поддържаме, да ги консултираме, ако искат по дадена тема. С отворено сърце сме.

Всичко зависи от политическия елит в Македония, ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна. Има Берлински процес, прекрасно посрещане в Брюксел. Това съм казал. Ако работим заедно, мисля че ще имаме успех. Балканите са във фокуса и на ЕС, и на НАТО. Веднъж имаме опит, имам предвид Косово“, каза още Бойко Борисов.

С България ще празнуваме заедно Илинден, в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София на Борис Трайковски„, съобщи по-късно Заев.

Това за нас е първо двустранно посещение след това в Брюксел. Щастлив съм, че нашият пръв съсед има голямо желание да помогне на Р Македония за интеграцията в НАТО и ЕС. За нашата страна няма алтернатива. Отворихме нови перспективи за напредване на нашето приятелство. Разговаряхме за помощта и подкрепата, която България може да даде на нашата страна в процесите на интеграцията. Приближихме нашите мнения за подписването на договора за добросъседство“, заяви той и добави, че сме близо до подписването на документа.
„Заедно ще честваме Илинден в Македония на 2 август и тогава ще завършим договора за двустранно сътрудничество. Премиерът Борисов ще посети Македония и ще посети паметника от нашата обща история. Днес ние ще се поклоним пред паметника на цар Самуил в София. Говорихме с кметовете на София и Скопие да дадем име на една улица на нашите президенти, които не са живи. В Скопие на Желю Желев, а в София на Борис Трайковски. Днес поискахме от България да ни помогне със своя опит за европейските фондове. Да ни изпрати експертизи. Македония има малко открити програми, но се надявам да отворим още общи. Опитът, който има България, ще бъде много ценен за нашите перспективи. Имаме желание да открием преговори с ЕС, да станем членове на НАТО. Приятелска България ще ни бъде от помощ“, каза още Зоран Заев.