Кметове от Бургаска област призоваха за отлагане на проекта за изменение на Закона за шума

Според тях така се елиминира местната власт

0
84
кметове
Димитър Николов

Промените ще рефлектират върху летния сезон, обявиха от Созопол, Бургас и Царево

Кметове от Бургаска област обединиха позициите си около тезата, че проектът за изменение на Закона за защита от шума в околната среда трябва да се отложи и да бъде предложен за по-широко обсъждане.

Това бе огласено днес на пресконференция в Бургас след срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на местната власт и контролните органи от Южното Черноморие в навечерието на активния сезон.

Не трябва в последния момент да се предлага промяна и да се създава закон, който ще рефлектира върху летния сезон, няма как да се елиминира местната власт. Не трябва това да става в последната минута, защото ще се обърка целият сезон, договорите вече са сключени, заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи.

Според него текстът в този му вид е драстична промяна, а законът е за България, не за отделна община или само за Черноморието. Прибързаното му гледане ще рефлектира и върху следващия сезон. Трябва с местната власт да направят срещи, за да се види какъв ще е ефектът, стана ясно от думите на Рейзи.
Кметът на община Бургас Димитър Николов поясни, че градоначалниците от региона са готови и чрез Националното сдружение на общините в Република България да проведат дебати за гъвкавост и адаптиране на мерките по закона, за да не се провали сезонът и да не се наруши балансът в него. Колкото е по-широк диалогът с местната власт и туристическия бизнес, толкова по-голяма полза ще има за двете страни, смята той.
Инж. Георги Лапчев, кмет на община Царево, също изказа мнение, че това е тема, която не трябва да мине без дебати. Не може хората, които са най-близко до проблема, да не вземат участие в този процес. Добре е да има закон, но ако той унищожи закона…, риторично попита Лапчев.