Летците от „Граф Игнатиево“ отказаха да летят

Те обявили, че се чувстват несигурни да летят на своите МиГ-29

0
82
пилоти
Летците не били отказали да летят

От МО обещават да решат проблема с ремонтите на самолетите МИГ-29

Летците от авиобаза „Граф Игнатиево” са отказали да летят тази сутрин, съобщава bTV.

Всички пилоти са обявили, че се чувстват несигурни да летят на своите МиГ-29 и така планираните тренировъчни полети са пропаднали.

От Министерството на отбраната потвърдиха че са спрели полети в знак на несъгласие със състоянието на ВВС. Бойното дежурство по защита на въздушното пространство на България продължава да се носи.

Преди дни командирът на ВВС ген. Цанко Стойков коментира пред bTV, че някои хора у нас работят за „приземяване” на бойната авиация. Според него заради скандалите около процедурата за закупуване на нов боен самолет „има негативни последствия по отношение на мотивацията на хората по авиационните формирования”.

Той се обяви за модернизацията на изтребителите МиГ-29 и щурмовите Су-25, като посочи, че до приемане на въоръжение на нови машини трябва да има с какво нашите пилоти да изпълняват задачите си.

От Министерството на отбраната заявили пред БНТ, че правят всичко възможно, за да решат проблема на база Граф Игнатиево. Закупени са 10 двигатели за тренировъчните самолети, от които една част са ремонтирани, а други са чисто нови.

“ Недостатъчният нальот на определена категория пилоти се дължи преди всичко на недостатъчният брой летателни самолети в летателна годност, тъй като това е единственото условие, след като има гориво и желание на пилотите да летят, да осигурим повече оперативни самолети. По доклад на командира на ВВС към момента имаме 7 оперативни самолета Миг-29 и ако част от тези двигатели, които сме получили, бъдат подкачени на оперативната техника, броят на оперативните самолети може да нарасне на 9-10, което според разчетите на командването на ВВС е нормалният брой оперативни самолети, които биха позволили да се повиши нальотът на летците“, заявил Атанас Запрянов – зам.-министър на отбраната, цитиран от БНТ.