Министър Петкова: 200 млн. лв са разходите за „Цанков камък”

Прокуратурата ще каже кои са отговорните лица, заяви министърът на енергетиката

0
74
БСП
Теменужка Петкова

За обекта не са провеждани обществени поръчки

Приблизително около 200 млн. бяха разходите, които са извършени без да бъдат проведени обществени поръчки при наличие на законови основания за това.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция за основните приоритетите от управленската програма на правителството в сектор „Енергетика“ за периода 2017-2020 година, в отговор на журналистически въпрос относно управлението на БСП в сектора и „Цанков камък“.

„През 2012 година като директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция извършихме поредица от проверки в НЕК, една от тях беше свързана с проекта „Цанков камък“ .

Знам със сигурност, че договорът е сключен през 2003 година с австрийската кампания „Алпина“, не е проведена обществена поръчка, защото става въпрос за международно споразумение“, обясни тя.

„Има важно „но“, което трябва да се знае – през 2005 година се подписва допълнение №3 и се извършват допълнителни разходи за изместване на пътя Девин-Михалково.

Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро. Установихме, че при този тип действия е налице нарушение в законодателството относно обществените поръчки“, посочи Теменужка Петкова.

„Прокуратурата ще каже кои са отговорните лица. В докладите ясно са посочени периоди, лица и действия“, заяви министърът. „Извършва се планов ремонт, свързан с коритото на река Гащня и ремонт, свързан със самия ВЕЦ, на повреда на геомембраната на язовира“, поясни Теменужка Петкова. „НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“ към няколко банки, този заем ще бъде платен в края на 2019 година.

НЕК инвестира около половин млрд. собствен ресурс. Целият негатив от този проект се поема от НЕК“, заяви енергийният министър.

„Когато някой пита защо НЕК е в такова състояние, какво се е случило с българската енергетика и колко добре е била НЕК преди, а колко зле сега, трябва да се върнем назад във времето да видим кой какво е направил“, каза още Теменужка Петкова.