Общините ще решават сами, кои пътища да се извадят от винетната система

Борисов поднесе извинения на гражданите заради неудобството при старта на системата

0
60
борисов
Бойко Борисов

Премиерът: До 10 дни адаптираме системата, за да се купуват винетки и от банкоматите

В рамките на няколко седмици общините, които не искат да са част от Републиканската пътна мрежа – например като Варна-Златни пясъци, Варна-Аксаково, Пловдив-Асеновград – да изпратят писмено искане, за да ги извадим от списъка с винетната система. Това важи за тези общини, които имат желанието и финансовите възможности да поддържат сами своите пътища. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с представители на Националното сдружение на общините в Република България, на която се обсъжда механизъм за освобождаване от винетна такса на определени участъци от пътната мрежа.

,,Въпросът е вие да си вземете решението, да има разделение на властите, да е демократично и да ни уведомите. София иска Северна тангента, пожелават я, ние сме я построили и я предоставяме за поддържане на съответната община и те не налагат такса за движение – считам, че е правилно и справедливо“, каза още премиерът.

,,По отношение на винетната система и ТОЛ таксите – ще направим така, че до 10 дена да се адаптира системата и да може чрез банкоматите да се купуват винетки, така че максимално да се улеснят гражданите. Поднасям своите извинения за трудностите, но когато минаваш от хартиен на електронен носител, винаги има такива сътресения. Надявам се в рамките на 10-15 дена всичко да е поправено. След това всичко ще бъде по-лесно за всички“, допълни премиерът Борисов.