Омбудсманът Манолова внесе проект за мажоритарни избори

Девет района ще има зад граница

0
99
партии
33 партии ще отидат в миналото

Предлагат се 231 едномандатни избирателни района у нас

Омбудсманът Мая Манолова, заедно с представители на Инициативния комитет за провеждане на „Национален референдум 2016″ – Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, и независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов, внесоха предложение за промени в Изборния кодекс в сградата на Народното събрание.

Манолова обясни, че като национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани, го е подготвила, за да защити волята на гражданите, изразена на референдума. Тя уточни, че не го е написала сама, а е използвала идеи и предложения на независими експерти, на членове на Инициативния комитет, който е предизвикал националния референдум.
По думите ѝ за районирането в чужбина са се включили представители на българите, които живеят там, като омбудсманът отбеляза, че са си поставили срок да се справят с него до 28 ноември.

Националният омбудсман уточни, че законопроектът не е съвършен и може да бъде подобрен, като изрази надежда внесения текст да послужи за основа.
По отношение на промените – те предвиждат мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура, създаване на 231 едномандатни изборни района в страната и 9 в чужбина. Районирането е от голямо значение при прилагането на мажоритарен избор, заради което се предлага то да е част от Изборния кодекс като негово приложение. Предвижда да се създадат 231 районни избирателни комисии, които да се състоят от 9 членове, като сега за местни избори има 265 ОИК-та на територията на цялата страна. Освен това част от предвижданите промени засягат и инициативните комитети. Във връзка с тях се предлага намаляване на подписите, необходими за подкрепа на кандидат, като да са най-малко 1 на 100, но не повече от 500 избиратели. Премахва се обаче изискването за постоянен адрес на територията на изборния район.
Във връзка с това дали има пороци и според нея мажоритарният вот по-добра система ли е Мая Манолова не пожела да коментира.

Тя уточни, че всякакви сметки за изборното законодателство за и против кого ще работят са невъзможни. Манолова посочи, че очаква партиите също да внесат свои законопроекти и да бъдат избрани най-добрите текстове.
От своя страна Тошко Йорданов, Инициативен комитет за „Национален референдум 2016″ коментира, че българският народ носи политическата отговорност, ако въвеждането на мажоритарен вот се окаже грешка. Българският народ носи политическата отговорност, ако въвеждането на мажоритарен вот се окаже грешка. Той отбеляза, че представители от „Шоуто на Слави“ участват в референдума, но няма да участват в предстоящи избори. По думите му обаче ако някой от екипа реши да се кандидатира и хората го харесат, спокойно може да го направи, но няма да правят политическа партия.