Правят държавна фирма за тол системата

Очакваните приходи са между 800 млн. лв. и 1 млрд. лв. годишно

0
47
тол система
Пътните превозни средства над 3,5 т ще плащат тол такса за ползване на 3115 км пътища.

Амбицията е това да е първата, която ще се самофинансира

Агенция „Пътна инфраструктура“ започва изграждането на държавно предприятие за опериране на тол системата. Това съобщи пред журналисти в Добрич председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

По думите на  Атанасов тол системата е важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата каквито са поддържането и строителството на републиканските пътища да се самофинансира.

Амбицията е това да е първата система, която ще се самофинансира без да се разчита на държавния бюджет.

Припомняме, в събота премиерът Бойко борисов заяви, че след като 2 години не можем да започнем тол системата и на ден губим по 1,5 млн. лв. и ако в понеделник не стартира след 2-годишни „кански усилия“, държавата ще направи тол системата.

Председателят на УС на АПИ подчерта, че се надява през следващата година тол системата да заработи и да акумулира средства. Очакваните приходи са между 800 млн. лв. и 1 млрд. лв. годишно. В момента приходите от винетки са около 320 млн. лв. и са крайно недостатъчни за поддържането на републиканските пътища.

Средно на денонощие тежкотоварният транзитен трафик е между 8 и 10 хил. камиона, а те рушат най-много пътната мрежа и съответно ще плащат повече, каза инж. Атанасов.

Припомняме, в началото на годината като едно от първите си действия като новоизбран президент Румен Радев се обяви против възобновяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка за тол таксите.