Само в Breking.bg: Наемни убийци и мутри от ВИС-2 организират протестите ?

Дедесари и криминално проявени също сред участниците

0
10123
мутри
Вальо Бореца на протеста в Хасково.

Какво прави осъденият Вальо Бореца на блокадата в Хасково ?

Стефан Ташев

Дебеловрати мъже с анцузи и джипове, това май бе основният „дрескод“ на вчерашните протести в страната, възхвалявани като всенародно въстание.

Както Breaking.bg писа сред протестиращите в София бяха забелязани хора на Златко Баретата и дясната му ръка Ивайло Борисов-Ториното. Ториното бе подсъдим за участие в организираната престъпна група „Фирмата“ за трафик на дрога, срещу него се води и друго дело за наркотици.

ториното
Ивайло Борисов-Ториното

Преди две години негови гардове пребиха семейство от София с палки на околовръстното шосе в София. Един от биячите се оказа издирван от Украйна за военни престъпления в Донбас, където се е бил в състава на руските окупатори.

Ден след протестите сред участниците и организаторите са разпознати и други любопитни фигури от подземния свят, свързани със силови групировки.

Така например в центъра на протеста в Хасково се оказа…наемният убиец Валентин Янев-Бореца. Който трябва да е в затвора и да излежава 17-годишна присъда за опита за убийство на Мартин Първанов-Лудия пред „Мол София“ през 2007 г.

Освен за това убийство Бореца бе подсъдим като участник в група за „мокри поръчки“-“Килърите 2“ по обвинения за разстрелите на мафиота Йордан Цонков-Джиджи, Кочо Михайлов и Цветан Пантев.

Преди това Бореца бе задържан покрай групата за отвличания „Наглите“ заради убийствата на двамата автокрадци Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиян Лефтеров-Кунгфуто. Труповете на двамата, които осигурявали транспорт за „Наглите“, бяха изровени край софийското село Железница.

мутри
Валентин Янев-Бореца

В няколко телевизионни интервюта от затвора Валентин Янев обвини Цветан Цветанов, че е основната причина да е зад решетките.

Според запознати хората на Бореца в района са основният инструмент за купуване на гласоподаватели в Димитровград. Те са ползвани от предишния шефа на местния общински съвет Стефан Димитров. Той бе и кмет на града в периода 2007-2011 г. Димитров в момента е съветник от групата „Коалиция за Димитровград“. Той е началник на „Управление и развитие на човешките ресурси“ в торовия гигант „Неохим“, където пък баща му Димитър Димитров е основен акционер и управител.

Двама „висаджии“ от Перник са организаторите на протестите с блокади на магистрали и граничния пункт Кулата вчера. Това са Росен Русинов-Джуджето и съдружника му Ангел Христов-Анрито, твърдят запознати.

Русинов се представяше за тотомилионер, но се оказа дедесар измамник. Двамата с Христов са собственици на ремонтна база-Перник.

мутри
Росен Русинов-Джуджето

Анрито също е добре известен в Перник. За него се твърди, че в миналото гравитира около хората на бившата групировка ВИС. Ориентира се навреме към бизнеса с метали. Името му се свързва и с ДДС измами.

През 2007 г. Анрито получава първото си “предупреждение”, когато неизвестни подпалват луксозното му БМВ, паркирано пред дома му в Перник.

Още тогава се появяват коментари, които свързват Ангел Христов с политически лобита около НДСВ. Твърди се още, че той работи за каузата на партията и е обещал солидно финансиране за изборите същата година.

Покрай Ангел Христов Росен Русимов се забърква и в ДДС измами за милиони. Той прехвърля една от фирмите си в момент, когато тя е натрупала дългове за над милион лева. Схемата, по която Русимов и Ангел Христов действат, е класическа. Фирмата “Билд инженеринг” се оказва с над 1,323 млн. лева задължения към държавата след като неин управител става криминално проявеният Бойко Генчо Илиев от село Медковец, Монтана.

мутри
Джуджето и Анрито са основни организатори на протеста и блокадата на Кулата.

Дълговете са установени с ревизионни актове. По време на делото срещу него ромът се признава за виновен и дори отказва адвокат.

В обясненията си заявява, че е мислел, че подписва документи за работа, като признава, че не ги е чел, макар да му се сторило съмнително, че се подписва на толкова много места, а и получава 150 лв. за това. Моли съда да бъде снизходителен, защото има четири малолетни деца, които зависят изцяло от него”, пише в мотивите по делото. Според официалните документи “Билд инженеринг” първоначално е била регистрирана с управител Ангел Христов.

През март 2009 г. същата фирма е прехвърлена на Росен Русимов, а след това на Сашо Миланов Спиридонов (той е също е сред добрите познати на Росен Джуджето, има фирми в Лом, Варна и Пловдив. На 25 септември 2009 г. управител на “Билд инженеринг” става Бойко Илиев. Месеци по-късно той разбира, че вече е станал кредитен милионер, без изобщо да подозира това.

Христов и Русинов успяват да приберат доста имоти по морето от цесиите си покрай фалирата КТБ, твърдят запознати.

мутри
Костадин Костадинов

Този на снимката с бебето се казва Красимир Костадинов, по прякор Хиената. Този е дясна ръка на бившия арестуван кмет на Тетевен Милен Ганев Милев – кредитен милионер, известен и като захарен бос. Беше кандидат за депутат от ДПС на последните избори – втори в листата им. Въпросният Краси Хиената си е позволил дори да си паркира скъпия джип точно до самия протест.

мутри
Хиената с бебето на протеста край Тетевен.

Нали нямате съмнение, че тези които протестират едва ли го правят безкористно? Бедни помаци от околните села, които такива елементи и тези, които стоят зад тях вероятно са мотивирали. Това написа във Фейсбук бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Той пусна и снимки на „протестиращия“ с джип Костадинов.

Сред организаторите на протеста във Велико Търнова за двама 25-годишни младежи. Ивелин Тодоров-Вениша и Цветелин Ненов са подозирани от полицията, че организират незаконни гонки с коли на територията на Велико Търново, които тормозят нощно време жителите на старата столица. Според неофициални данни Вениша има 28 акта и 22 електронни фиша от КАТ. Цветелин го „гони“ с 25 фиша и 7 наказателни постановления.

В Шумен основен организатор на протеста се оказа криминално проявения Билян Янков-Бибо. Има седем регистрации в полицията за шофиране в пияно състояние, кражби и хулиганство. Бибо е лице на всеки протест през последните пет години, твърдят шуменци.