Съюзът на юристите иска президентът да наложи вето на съдебния закон

Абсурдно съдии и други магистрати да не могат да участват в управлението на СЮБ, пишат юристите

0
63
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор

Промените в него били дискриминационни и противоконституционни 

Президентът да наложи вето върху спорните, дискриминационни и противоконституционни промени в Закона за съдебната власт, настоява Съюзът на юристите в писмо до Румен Радев.

Въпреки многобройните критики, включително и от Европа, поправките вече бяха приети на първо четене от парламента, утре са в дневния ред на правната комисия за второ четене и вероятно до края на седмицата ще станат факт.

По този повод СЮБ, чийто председател е бившият конституционен съдия Владислав Славов (на снимката горе) се е обърнал към държавния глава.

Ето съобщението:

„Съюзът на юристите в България (СЮБ) изпрати писмо до президента на Република България г-н Румен Радев, с което го информира за ретроградното въздействие върху развитието на демократичните процеси и утвърждаването на правовата държава, което би оказало приемането на внесените от депутати от управляващите партии изменения в Закона за съдебната власт, приети вече на първо четене.

Предложените изменения по мнението на много изявени юристи и няколко десетки неправителствени организации, са дискриминационни и безусловно противоконституционни (чл.44 и чл.6, ал.2 от Конституцията) и нарушаващи международни актове и договори, по които Република България е страна (чл.22, ал.1 от Пакта за политически и граждански права; чл.11, ал.1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи).Никой не дава обяснение защо е необходимо скорострелното им приемане, при това в категорично нарушаване на разпоредбите на Закона за нормативните актове.

Промените засягат пряко СЮБ и съсловните организации на магистратите и то в посока на ограничаване на правото на сдружаване и нормалното им функциониране, което не едопустимо в една правова държава.

На първо място е абсурдно съдии и други магистрати да не могат да участват в управлението на СЮБ, организация, която самите те са създали преди повече от 90 години.

На второ място предложените промени въвеждат забрана, която прегражда възможността на магистратските организации да се ползват от финансиране по редица програми на ЕС, Съвета на Европа и други източници, които са доказали своя благотворен ефект върху организационното им укрепване, обучението на членовете им и издаването на литература, която подпомага професионалното им израстване.

В тези случаи, ако приемем, че наистина се засяга независимостта на съдебната власт, то в по-голяма степен независимостта би била засегната при прякото финансиране на органите на съдебна власт – Висш съдебен съвет, съдилища, прокуратура. Означава ли това, че следва да се забрани и това финансиране!

СЮБ се надява президентът да изрази позиция по този спорен законопроект и да упражни правомощията си по чл.101, ал.1 от Конституцията на Република България.“