С гласовете на ГЕРБ, патриотите и „Воля“ 1 лев субсидия на партии мина на първо четене

0
526
парламент
Снимка: архив

БСП и ДПС категорично против

С гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля парламентът прие на първо четене актуализация на държавния бюджет за настоящата година, с която партийните субсидии се намаляват на 1лв. за глас за периода 30 юни -31 декември 2019 година и по 11 лв. на глас за първите шест месеца на годината.

Въпреки несъгласието на ДПС и БСП проекторешението на Министерски съвет бе одобрено със 117 гласа „за” и 90 „против”.

По време на дебатите преди гласуването зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви от парламентарната трибуна, че предложението на управляващите е див популизъм, който ще има тежки последици за българския политически живот.

„Не приемаме подхода за намаляване на партийната субсидия – ако ще има промяна на модела, това трябва да се случи след дискусия, след доказателства. Според него това е див популизъм, който ще има тежки последици за политическия живот. Нашето предложение между първо и второ четене ще бъде 0 лв“, подчерта Цонев.

От БСП също се противопоставиха на предложението за намаляване на партийните субсиди на 1 лв за глас. От левицата настояват за широка политическа дискусия, преди да се вземе решение.