Фандъкова води на Манолова с 9% преди балотажа

0
31
избори
Снимка: архив

ГЕРБ е първа политическа сила в местната власт, сочат данните от предварителните извадки

Днес в цялата страна се проведоха местни избори. Как гласуваха избирателите в страната?

За четвърти път гласуването на избори у нас беше задължително, но санкция за негласуване няма. Право на глас имаха над 6,2 млн. души, кандидатите за кметове на общини бяха 1254, а за общински съветници – 29 515. В изборите за кмет на кметства, които се проведоха на 1968 места, участваха 5059 кандидати, а за районни кметове в София, Пловдив и Варна – 460.

Това бяха осмите поред след демократичните промени в България избори. Първите такива за местни органи на самоуправление са произведени в 273 общини, заедно с вота за 36-о Народно събрание на 13 октомври 1991 г. След това местният вот се провежда на всеки четири години в цялата страна, съобщава Дарик.

Социологическите агенции „Галъп“ и „Тренд“ обявиха първите резултатите от exit poll за местния вот по Нова телевизия.

За пореден път Бургас си избра кмет още на първи тур. Димитър Николов спечели доверието на 64,5% от избирателите за нов мандат.

Балотаж няма да има също във Велико Търново, където Даниел Панов получи доверието на 57,4% от упражнилите правото си на глас.

Все още не е ясно ще има ли балотаж във Варна и Кърджали. Във Варна Иван Портних печели 49% от гласовете. Втори е Костадин Костадинов от партия „Възраждане” с 12,9%.

В Кърджали Хасан Азис получава 49,9% подкрепа от избирателите. След него остава Никола Чанев от ГЕРБ с от 27,5%.

В останалите областни градове избирателите не определиха победители на първия тур. За да бъдат избрани градоначалниците в тези градове ще се проведе балотаж.

В София изборът на следващия градоначалник ще се реши на балотажа след седмица. Йорданка Фандъкова събира 32,8% от гласовете, а Мая Манолова – 23,1%, сочат данните на „Тренд”.

В Пловдив кандидатът на ГЕРБ/СДС Здравко Димитров събира 34,8% от гласовете, а втора е Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив” – с 17,2%.

В Благоевград Атанас Камбитов събра 33,5% подкрепа, а независимият, но подкрепен от БСП, Румен Томов – 23,1%.

В Русе Пенчо Милков от БСП – 32,4%, а Диана Иванова от ГЕРБ – 25,3%.

В Плевен независимият Георг Спартански – 40,4%, срещу Мирослав Петров от ГЕРБ с 22,6%.