Федерика Могерини и Йоханес Хан пристигат утре у нас

В София ще дойда и външните минстри на Турция, Македония, Сърбия, Албания и Черна гора

0
70
могерини
Фредерика Могерини

Двамата ще участват в неформалната среща на външните министри на ЕС

София ще бъде домакин на неформалната среща на външните министри на ЕС на 15 и 16 февруари, наричана още „Гимних“. Събитието е едно от най-големите в календара на българското председателство. За него пристигат над 20 външни министри – на членките на съюза и на държави кандидатки, както и високопоставени представители на евроадминистрацията и над сто чуждестранни журналисти.

По протокол срещата ще бъде председателствана от „външния министър“ на ЕС – италианката Федерика Могерини. У нас пристига и Йоханес Хан, еврокомисар за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС.

Основните теми са Западните Балкани и ситуацията със Северна Корея. На тях ще бъдат посветени две работни сесии. Заради актуални събития в програмата влиза и ситуацията в Сирия, която ще бъде обсъдена по време на работния обяд.

В първия ден от съвета у нас в НДК ще се съберат външните министри на Австрия Карин Кнайсл, на Германия Зигмар Габриел, на Белгия Дидие Рейндерс, на Великобритания Борис Джонсън, на Франция Жан-Ив льо Дриан, на Гърция Никос Кодзиас, на Дания Андерс Самуелсен, на Испания Алфонсо Мария Дастис Кеседо, на Швеция Маргот Валстрьом, на Естония Свен Миксер, на Ирландия Саймън Ковъни, на Кипър Йоанис Касулидис, на Латвия Едгарс Ринкевич, на Люксембург Жан Аселборн, на Малта Кармело Абела, на Полша Яцек Чапутович, на Португалия Аугусто Сантос Силва, на Словения Карл Ерявец, на Финландия Тимо Сойни, на Хърватия Мария Пейчинович Бурич и на Чехив Мартин Стропницки. Останалите държави членки ще бъдат представлявани от заместник-министри.

Във втория ден от съвета, 16 февруари, към него ще се присъединят и министрите от страните кандидатки: Турция, Македония, Сърбия, Албания и Черна гора. Турската страна ще бъде представлявана от министъра по европейските въпроси Йомер Челик. От Македония пък още днес пристига външният министър Никола Димитров, който ще подпише с министър Екатерина Захариева протокол за обмен на документи по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Това е последната формална стъпка, след която договорът влиза в сила. В неформалния съвет „Гимних“ ще участват още външният министър на Албания Дитмир Бушати, на Сърбия Ивица Дачич и на Черна гора Сърджан Дарманович.