ГЕРБ и Патриотите не се отказват от акциза на бездимните цигари

От ВМРО също подкрепиха законопроекта

0
51
герб
Цветан Цветанов и Волен Сидеров.

Вероятно той ще бъде въвеждан „на части“

Парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ отказват да оттеглят промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които налогът върху бездимните цигари да стане като този на конвенционалните. Това беше основната препоръка на премиера Бойко Борисов от вчера, след като се ядоса, че го обвиняват във връзки с бизнеса.

Това съобщиха Цветан Цветанов и Волен Сидеров сред среща на представителите на управляващото мнозинство. Оказа се, че и депутатите от ВМРО, които вчера твърдяха, че внесеният от колегите им законопроект е „лобистки“ са вече за него.

„Имаше различни мнения и се получи пропукване в позицията на управляващото мнозинство. Сред разговори и с премиера, и с колегите днес взехме решение – няма да оттеглим законопроекта, но отчитаме нарушената комуникация и искам да се извиня на колегите от ВМРО“, заяви Цветанов.

Председателят на групата на „патриотите“ Волен Сидеров нарече бездимните цигари „цигари с вътрешно горене“ и заяви, че допълнителните пари от повишения акциз върху тях можели да отидат за хората с увреждания или за нова болница в Ямбол – избирателния му район.

До следващата седмица ГЕРБ и „Обединени патриоти“, заедно с Министерството на финансите, ще изследват европейската практика до момента с акцизите върху бездимните тютюневи продукти.

Текстовете на законопроекта трябваше да се разгледат днес в комисията по бюджет и финанси, но заседанието бе отменено.