Нинова изгони Гергов, но „герговщината“ БСП- Търново остана

0
656
Петко Тюфекчиев с менторката си Корнелия Нинова.

Вместо надолу по властовата стълба социалистът Тюфекчиев върви нагоре

Вътрешнопартийната битка в столетницата се ожесточава с наближаването на редовните парламентарни избори. Както Breaking.bg писа преди седмица в старата столица се оформя втори сериозен опозиционен център срещу едноличното управление на Корнелия Нинова след Пловдив.

Ябълката на раздора е бившият областен председател на БСП във Великотърновско Петко Тюфекчиев, доверено лице на Корнелия Нинова. Той бе свален от поста с решение на най-старата социалистическа организация на БСП в страната. Но соцлидерката го върна на властова позиция като координатор със заплата, бламирайки решенията на местните социалисти.

В случая Нинова действа коренно противоположно на решенията си по случая „Гергов“. Доскорошният шеф на Областната структура на БСП в Пловдив бе свален с мотива, че е колаборационист с ГЕРБ.

Верният слуга на Нинова в столетницата Александър Симов даже нарече Георги Гергов „тумор“, който от години зреел в тялото на столетницата.

Отстраняването на Георги Гергов от всички възможни позиции, които дотогава заемаше и чрез които влияеше върху определен пласт в партията, бе ясно мотивирано с последователно следваната от него и налагана според възможностите му линия на сътрудничество с управляващата ГЕРБ, върху оценки, които радикално се разминават с официалните оценки на партийното ръководство. Това официално се налага като основна причина за посичането му. Формалните поводи, като констатация на извършената проверка от комисията „Вигенин” и контролната комисия, които дадоха конкретен мотив за стартиране на уставна процедура за изключване, очевидно не изчерпват същностната причина за наказателната процедура. Че истинската причина е извън всичко това напълно е видно от двойния аршин към други партийни величия, силно изкушени от предимствата на личната и партийна колаборация с управляващите на всички нива от властовата йерархия.

Още не отминали скандалите с варненските съветници за подкрепа в избора на председател на местната община, великотърновските съветници от левицата чинно се подредиха в роболепна поза пред местната ГЕРБ-власт. И това не в тайни договорки, не в двусмислени волеизлеяния, а в почти клетвена декларация:

Протокол №1 от първото заседание на Великоитърновския общински съвет проведено на 6.11.2019 г. След избора на Венцеслав Спиридонов /ГЕРБ/ за Председател на общинския съвет, общинския съветник от БСП Петко Тюфекчиев чинно рапортува: „Г-н Председател, честито! Получихте и гласовете на Групата на „БСП за България”, АБВ и „Политическо движение 21”. Дано можете да четете политически знаци! Нашата идея и продължава да бъде все още, да търсим начин да управляваме, както преди малко се изразихме всички, заедно с кмета /Даниел Панов, ГЕРБ, доп. б.р/, да търсим диалог и консенсус…”

Протокола от заседанието на Великотърновския общински съвет.

Коментарът е излишен. Не е излишно, обаче да се напомни, че за едни и същи деяния, уклони, и искушения Гергов и Тюфекчиев са качени от партийното ръководство в различни асансьори – първият в посока надолу, вторият, обратно – рязко нагоре. Така великотърновския ресторантьор, когото великотърновския общински и областен актив изгони от всички възможни партийни позиции в община Велико Търново и областта, се радва на категорична протекция от централното ръководство – член Националния партиен съвет, на Националния предизборен щаб, отскоро и щатен областен координатор на НС на БСП за Търново. Тюфекчиев е от кръга „Левчетата“ в старата столица и доста заможен за човек, който страда за бедните и онеправдани хора.

На 17 септември 2019 г., в разгара на предизборната кампания за местния вот, дъщерята му Михаела Тюфекчиева купи игралната зала в центъра на града срещу общината. И целият имот около нея. Сделката бе за 162 000 лева, които 22-годишното момиче едва ли може да си позволи. В този момент Тюфекчиев е областен председател на БСП-Търново.

Имотът е бивша собственост на фирмата на осъдения на доживотен затвор за убийство Георги Вълев „Поликомерс СГ“. Вълев бе част от бандата на „Килърите“. Сделката е направена през ЧСИ. Това не първият имот в короната на защитника на бедните Тюфекчиев.

Като действащ общински съветник през 2005 година той замени и бивш партиен клуб на БСП за две гарсониери в краен квартал на Велико Търново. Сделката бе на името на брат му. Замяната подкрепена от съветниците от БСП и кмета Румен Рашев предизвика широк отзвук и скандал във Велико Търново. При гласуването съветниците от опозицията раздадоха на социалистите тениски с надпис „Кой изяде кебапчето“.

През 2018 година Петко Тюфекчиев отваря друг ресторант в парка в кв. „Колю Фичето“, има на свое име още няколко обекта. Интересно с какви средства съветникът развива ресторантьорският си бизнес? Със съветнически заплати ? Или със сегашната си заплата на областен координатор ?