30 млрд. лева ще струват транспортните коридори на Балканите

Българският министър-председател участва в Инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)

0
65
балкани
Борисов говори на форума в Лондон. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Планът, който предлагаме, е изключително изгоден за всяка една от държавите, обяви в Лондон премиерът Борисов

Около 30 млрд. евро струват транспортните коридори на Балканите. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, стана ясно от видео, споделено от Министерския съвет.

На обсъждането присъстваха и премиерите на Косово, Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Ако искаме регионът ни да просперира, трябва да направим инфраструктурата, да направим възможно привличането на големи инвестиции, призова колегите си Борисов.

Премиерът обговори маршрутите на транспортните коридори 4, 8 и 10. „Мисля, че много държави ще се възползват. Всяка една държава има своите приоритети“, каза Борисов.

„Не всички ги има на тази карта, строи се Косово, Подгорица, Белград. Има и готови отсечки, постарали сме се на тези карти да сложим кое е построено, кое – проектирано. Кое и колко финансиране изисква. Третото е дигиталната инфраструктура, а нея сме разбили по цифри. Около 5 млрд. евро ще струва дигиталната инфраструктура, паралелно с изграждане на жп линиите и магистралите. Така ще имаме необходимото покритие за най-добър и скоростен интернет. Ако няма такъв интернет, инвеститорите няма да говорят с нас“, каза Борисов.

„От информацията, която се опитах да посъбера за това колко сме харчили за войната в Югославия, Косово, Босна – са над 50 млрд. евро, които сме похарчили„, заяви Борисов. Той уточни, че подобни паралели се правят трудно, тъй като никой не може да уточни и цената на човешкия живот и как целият регион се връща назад с десетилетия.

Планът, който предлагаме, е изключително изгоден за всяка една от държавите, която има тези транспортни коридори, заяви Борисов. Когато има тези коридори, до всяка една столица ще има достъп с жп линия и магистрала и съответно интернет, заяви българският премиер.

„Райско място за инвеститорите, най-добър климат за зелени енергии, животновъдство, електроника в държави с развит ИТ сектор, туризъм – всичко, каквото ви е необходимо, го има на Балканите“, похвали Борисов региона.

До 16-17 май т.г., когато е срещата в България за Балканите, до тогава трябва да е разделено до лотчета, кой ще финансира, кой ще проектира коридорите. „На всяка една следваща среща да отчитаме какво сме свършили до момента. Тия политическите срещи, според мене е редно да приключат“, каза Борисов.

ЕБВР проявява огромен интерес, работим по една отсечка – София-Скопие-Перник жп линията, обясни нагледно премиерът на България. „Световната банка беше в София, проявява интерес. Време е вече това хибридно финансиране от различните банки да го разпределим. Надявам се Жан Клод Юнкер да сподели за някой грант на ЕК и да почнем да строим. Паралелно с това ще се борим колкото се може по-бързо да бъдат присъединявани към ЕС държавите от Западните Балкани. В нашия случай Западните Балкани, когато говорим за инфраструктура, не е точен. Западните Балкани и геостратегическите интереси на Русия, Турция, Саудитска Арабия, Китай, САЩ са огромни, но все пак това си е нашата Европа“, обяви премиерът.

Крайно време е вече да говорим в цифри, срокове и кога ще стане, повтори Борисов. Голяма част от тези коридори вече са построени. „Белград-София на 90% вече е готова магистралата и жп линия. София-Истанбул всичко е готово. На 90% може би някъде сме София-Солун. Така че – Скопие-Тирана и съответно другите напречни коридори, които колегите обещаха до четвъртък да представят картите, за да не оставят празно (Борисов показа на картата Босна-Косово-Черна гора – б.р.), колегите не са ми дали да им сложа там коридора. Да си го донесат в четвъртък, да го насложиме„, обясни с усмивка премиерът на България.

Борисов призова своите балкански колеги до четвъртък да си напишат домашното, за да направят необратим процеса (на присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС – б.р.) до юни, когато е краят на българското председателство на Европейския съвет.

Дали да не помислим за общо финансиране на АЕЦ „Белене“, един балкански проект за електропреносната ни система.

Това би било прекрасно решение за Белене, днес ми дойде идея. С европейско финансиране, с акционери всички нас. Така, че бихме могли да го преговорим. Електропреносните ни системи могат да се свържат“, допълни Борисов.

С тези думи премиерът Бойко Борисов, който днес е в Лондон, където участва в Инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ВБВР), се обърна към колегите си от Западните Балкани на обща пресконференция.

В четвъртък имаме среща с председателя на ЕК (Жан-Клод Юнкер), който сега обикаля Западните Балкани. И днес говорихме да обявим кой какво ще финансира по лотовете – жп линии, магистрали, дигитална или мека структура, както се разбрахме, допълни Бойко Борисов.