От ГЕРБ отрязаха мераците на превратаджиите от ИТН за правителство

0
269
Деница Сачева

50-ото НС няма предпоставки да бъде устойчиво. Нямаме увереност, че има промяна в обстоятелствата от юни до сега, която да налага промяна в нашата позиция, обяви Деница Сачева

„50-ото НС няма предпоставки да бъде устойчиво. Нямаме увереност, че има промяна в обстоятелствата от юни до сега, която да налага промяна в нашата позиция“.

Така Деница Сачева от ГЕРБ де факто отряза шансовете на ИТН да получат подкрепата на ГЕРБ за реализирането на третия мандат за съставяне на правителство. Хората на Бойко Борисов още веднъж припомниха, че позицията им е, че управлението трябва да стане с първия мандат за съставяне на правителство.

Тя отбеляза, че „оценяваме сериозния подход на ИТН, сходствата, отделеното време, връщането на тона на възпитание и взаимно уважение“.

„Всичко, което ни обединява, не възниква днес, то бе факт и през юни, когато ИТН каза, че няма да подкрепи първия мандат и ще поиска третия“, заяви обаче Сачева, след като през цялото време двете партии намираха сходни позиции.

Зам.-шефката на парламентарната група на ГЕРБ посочи, че трябва да пазят доверието на избирателите си, но и да пазят демократичните принципи.

„Между нас съществува известна липса на доверие кога преговаряме пред камери и кога решенията се взимат задкулисно, но ви се доверяваме. В тези 66 гласа, които вече споменахте (за подкрепа на кабинет), има и такива на независими народни представители и това създава рискове доколко стабилно би могло да е мнозинството“, изтъкна още Сачева.

„Процесите по дефрагментация и политическа ентропия в това НС ни карат да смятаме, че всяко мнозинство ще доведе до ниска легитимност на правителство. Ще създаде възможност за неговата волутилност и предпоставка за силна марионетност. Ще намали доверието на обществото, отпращайки към нова форма на сглобяемост“, обясни Росен Желязков.

Желязков заяви, че разговорът е били делови, внесъл е важна яснота, че „когато се фокусираме върху политики и избягаме от персоналната фиксация, виждаме колко много сме „за“. „Ясно е, че нямаме значими различия в целите за развитието на обществото, нито във вътрешно-политически, нито във външен план“, каза още той, но добави, че това е било така и при обсъждането на правителство с първия мандат на ГЕРБ.

„Дойдохме с едно наум днес. Считаме, че уверенията от ваша страна ни карат да се доверим, че не се правят опити за подмяна на дневния ред в търсене на друго плаващо мнозинство. Доверието в политиката се счита за късогледство, но подхождаме с разбиране, след като казахте, че няма задкулисие, независимо, че не сме били част от вчерашните разговори“, заяви Желязков.