Американският еврейски комитет: Русия лъже за спасяването на българските евреи

Това е още един пример за руските опити за изопачаване на историята и намеса в съседните страни, твърдят от комитета

0
194
евреи
Американският еврейски комитет категорично опроверга твърденията на Захарова.

По-рано Божидар Димитров нарече говорителката на руското външно министерство Мария Захарова-“пикла без цици“

Влиятелният Американски еврейски комитет излезе с официална позиция по повод твърденията на говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, която в петък заяви, че Червената армия е спасила българските евреи по време на Втората световна война.

„Твърдението е фактически невярно и ужасяващ пример за исторически ревизионизъм в най-лошата му форма“, се казва в становището подписано от главния изпълнителен директор на организацията Дейвид Харис.

Той изрично подчертава изключителният принос на Москва за победата над Нацистка Германия и високата цена, платена от руският народ по време на войната.

„Аз напълно разбирам, че България беше част от Тристранния пакт, от грешната страна по време на войната, но през 1943 г. страната направи нещо забележително – пренебрегна нацистките заповеди и защити близо петдесетте хиляди български евреи от депортация и почти сигурна гибел“, посочва Харис.

Той посочва и факта, че страната ни не е направила достатъчно за спасяването на евреите от Тракия и Македония, които по това време са под българска окупация, но посочва, че „никоя друга държава под нацистки контрол не е успяла да спаси такава голяма част от еврейското си население“. 

„Сега Москва иска да си припише заслугата за действията на българите през Втората световна война. Това е още един пример за руските опити за изопачаване на историята и намеса в съседните страни и бившите сателитни държави“, посочва още шефът на Световният еврейски комитет.

Харис подчертава и че догодина на 75-годишнина от спасяването на българските евреи в Ерусалим е поканен българския премиер Бойко Борисов.