Атентаторът от Париж бе осъден на 20 години затвор в Брюксел

Засега той не е привлечен под отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г.

0
79
атентатор
Салам Абдеслам

Салах Абдеслам ще бъде изправен и пред френски съд за терористичните атаки

Първоинстанционният съд в Брюксел призна днес за виновни Салах Абдеслам и Суфиян Аяри в опит за убийство с терористични подбуди. Двамата бяха осъдени на по 20 години затвор и глоба от по 12 000 евро.

Абдеслам е единственият оцелял от извършителите на атентатите в Париж на 13 ноемри 2015 г. При няколко едновременни взрива тогава загинаха над 130 души.

Двамата подсъдими участваха в престрелка с полицията през 2016 г. в белгийската столица, четири месеца след атентатите в Париж. Тогава Абдеслам се измъкна, но на мястото бяха открити негови пръстови отпечатъци. Самият той бе задържан няколко дни по-късно в брюкселския квартал Молебнек, населен предимно с имигранти от арабски произход.

Произнасянето на присъдите се състоя в отсъствието на подсъдимите, както самите те бяха поискали. Абдеслам ще бъде изправен пред съд и във Франция за участието си в атентатите в Париж. В момента той е във френски затвор.

Засега той не е привлечен под отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г., извършени броени дни след задържането му при продължилото четири месеца издирване.