Борисов: Вижда ми се нахално да продължават дискусиите за партийните субсидии

0
255
Борисов в Брюксел. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Мария Габриел ще бъде българският еврокомисар, обяви премиерът в Брюксел

Няма да постигнем съгласие днес. Ще пристъпим към план Б, когато се изчерпи план А. Пазарлъците, казано по български, продължават. Казано по европейски – консултациите продължават.

Това каза премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на Европейския съвет. Лидерите на Европейски съюз трябва да се разберат кой ще оглави Европейската комисия, Европейската централна банка, Европейската служба за външна дейност и Европейския съвет.

„На ден имам по 3-4 телефоннни разговора. Ние имаме решение – ЕНП спечели евроизборите и стоим зад нашия кандидат Манфред Вебер. Като гледам тази вечер няма да се разберем и разговорите ще продължат. Решението на ЕНП е, че поддържаме Манфред Вебер като план А. После ще видим. Аз споделям решението на ЕНП и това е отговорното решение.

Франс Тимерманс е един чудесен ръководител, но тяхната партия е втора. Има много постове и за това ние от ЕНП казваме – има време. Спечелили сме изборите и си стоим на позицията. Наистина е много сложно. Вчера разговарях с Доналд Туск. Знам кои ще са тримата, които ще предложи за наследник на Жан-Клод Юнкер, но на този етап не могат да се изкажат имена. Български еврокомисар ще бъде Мария Габриел. Справя се прекрасно. Победи в личен двубой Елена Йончева. Сегашният ресор е най-подходящ за нея. Това е мое мнение. Ще видим“, добави министър-председателят.

„Не мога да разбера защо продължават дискусиите за партийните субсидии. Вижда ми се нахално вече. Преди две години цялата кампания на президента Румен Радев мина под мотото за референдума и субсидията за 1 лев. Тогава нямаше изказвания, че това е популистко, че това ще унищожи опозицията. Напротив, бой по ГЕРБ от сутрин до вечер защо не приемаме субсидията да стане 1 лев. Преди няколко месеца бях при Слави Трифонов и казах, че ще го внеса. Тогава пак никой не каза нищо, а президентът въобще не отиде при Слави Трифонов. Щом не им стига субсидия от 1 лев, ще има отворено финансиране. Всяка една партия ще може да си търси финансиране, което ще бъде проверено от абсолютно всички институции и ще е прозрачно. Не искам да нападам БСП, но аз нямам нищо общо с оставката на Корнелия Нинова. Аз не съм я карал да я напише тази оставка“, категоричен беше Бойко Борисов.

„Сами започнахме да говорим по темата. Сега трябва да решим въпросът със субсидиите. Тя е такава, каквото я поиска народът. Иначе щяха да продължат да ни обвиняват. Искам да поднеса извиненията си на колегите от ОП. Не съм прочел кога Красимир Каракачанов е казал, че му е трудно, защото не вярва вече на най-близките си. Аз също се разделих с най-близкия. Цветан Цветанов ми беше семейството. На ден по 5-6 пъти се чувахме и разговаряхме, но се разделихме. Тежко ми е и разбирам Каракачанов“, завърши премиерът.