Борисов след срещата с Медведев: Не искаме нови количества газ, а да запазим това, което имаме

Заедно начертахме бъдещето, обяви руският премиер

0
146
борисов
Срещата на двамата премиери в Министерски съвет. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Не можем да хвърлим 3 млрд. Лева в река Дунав, обяви премиерът по повод АЕЦ „Белене“

Нашата среща преминава в страшно за света време. Никога светът не е бил под такава заплаха, както в момента. Настоявам здравият разум и преговорите да продължат. В тази ситуация един военен конфликт ще е пагубен за света. Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев в Министерски съвет.

„С колегата Медведев говорихме за засилването на взаимодействието между страните ни по отношение на правоохранителните органи“, каза още той.

„В газовата сфера понесохме големи щети. Особено „Газпром“ – тръбите им бяха на Варна и Бургас, но тогава имаше наказателна процедура от ЕК. Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб „Балкан“ – България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава? Така че България иска поне да запази това, което има. „Газпром“ заяви своя капацитет. Националните предатели са тези, които искат тази сфера да остане закопана“, допълни Борисов.

„Що се касае до АЕЦ „Белене“ – пак го поставяме само според българския интерес. Волята на Русия е да участва в конкурса. Но ако не бъдат избрани те, „Росатом“ казаха, че ще съдействат максимално, за да се построи“, каза Бойко Борисов.

„В момента България отсъди, че двата произведени реактора, са български и за тях платихме 1,2 млрд. лева. В момента в Дунав, увити в найлони, стоят реакторите. Следващото поколение няма да има тези 2000 мегавата базова мощност. След 10-12 години ще имаме нужда да вкарваме ток. Няма да хвърлим 3 милиарда лева в река Дунав“, категоричен бе премиерът.

„Приканвам руската страна да седнем на масата за преговори. Разговорите са важни. Това посещение в един празничен ден“, завърши Бойко Борисов.

С Бойко Борисов обсъдихме конструктивно и честно двустранните отношения между страните ни. Надявам се, че с Борисов начертахме плановете за бъдещето. Надявам се отношенията ни с България да се развиват във всички аспекти. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на среща с Бойко Борисов.

„Когато няма контакт значи има съмнение един в друг. Дано да повдигнем нивото на търговско-икономическите отношения между България и Русия. Търговският ни стокообмен беше 5 милиарда долара, сега е 3 милиарда долара. Това значат много загубени работни места“, каза още руският премиер.

„Русия остава един от големите търговски партньори на България. Надявам се да стигнем нивото от преди кризата. Продължаваме да си сътрудничим и в енергийната сфера. Ние сме готови да разгледаме участието си в проекта АЕЦ „Белене“. Нашата компания „Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти. И искам да кажа, че изтребители винаги ще има. Важно е да има електроцентрали, за да дойде газ“ заяви още Медведев.

„За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради“, допълни руският премиер.

„Руснаците с удоволствие прекарват почивките си в България. Винаги се радваме и на жителите на България, които посещават Русия“, разкри той.

„Благодаря на Борисов за топлото посрещане и отвореният разговор. Разбрахме се да продължим отношенията си“, завърши Дмитрий Медведев.