Българска делегация започва в САЩ преговорите за купуването на изтребители Ф-16

Американската фирма изрази преди месец готовност да предаде и осемте самолета две години след подписването на договор

0
61
самолети
Снимка: архив

Очакванията са договорът да е подписан след месец

Българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство. Тя е съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и на министерствата на финансите и на икономиката, съобщава БНР.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че ще се преговаря в рамките на фиксираната от парламента цена, без да намалява способностите на самолетите.

Първоначално България беше готова да даде 1,8 милиарда лева, но парламентът прие възможност за повече пари. Решението, според министъра, трябва да отговаря на българските финансови възможности. Плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проекти, припомни той.

Каракачанов се надява в рамките на т.нар. „индустриално сътрудничество“ да бъде изграден център за обучение на пилоти в новооткритото училище в Долна Митрополия.  Американската фирма изрази преди месец готовност да предаде и осемте самолета две години след подписването на договор.

Първоначалните очаквания на министъра на отбраната са подписването да е през юни или юли.