Грузия, САЩ и Великобритания обвиниха Русия за голямата кибератака през октомври

0
98
каталуния
Снимка: архив

Лондон и Вашингтон твърдят, че тя е дело на Отдел 74455 на руското военно разузнаване

САЩ и Великобритания подкрепиха обвиненията, които Грузия отправи срещу Русия за голямата кибератака през октомври миналата година, когато хиляди грузински сайтове бяха блокирани, а излъчването на местни телевизии беше прекъснато, съобщава „Ройтерс“.

На 28 октомври бяха извадени от строя държавни, частни и медийни сайтове от неизвестни хакери, включително тези, принадлежащи на канцеларията на грузинския президент и на две частни телевизии.

Министерството на външните работи на Грузия обяви, че сега е стигнало до заключението, че кибератаката, която e сринала сайтовете, при което те са показвали снимка на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, е била планирана и проведена от военните на Русия.

Атаката е „имала за цел да навреди на грузински граждани и правителствени структури, като наруши и парализира функционалността на различни организации, като по този начин предизвика безпокойство сред широката общественост“, коментира говорителят на външното министерство на Грузия Владимер Константиниди.

Министерството на външните работи на Русия отрече обвиненията. „Русия не е планирала и не планира да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешните работи на Грузия“, увери руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко.

Великобритания и САЩ приписват кибератаката специално на Отдел 74455 на руското военно разузнаване, по-известно като ГРУ. Очаква се още 12 държави да излязат с подкрепящи изявления.

Западните страни обвиниха ГРУ, че през последните години е организирало поредица от разрушителни кибератаки, включително хаквания, които изключиха части от украинската електроснабдителна мрежа и удариха тежко компании по целия свят през 2017 г.

Кремъл многократно отхвърли обвиненията, но американските и британските власти твърдят, че смятат, че назоваването и опозоряването на хакерите ще помогне за възпирането на Москва да извършва подобни атаки в бъдеще.

Американският държавен секретар Майк Помпео настоя, че атаката „пряко засегна грузинското население, наруши работата на няколко хиляди грузински правителствени и частни сайтове и прекъсна излъчването на поне две големи телевизионни станции“.

От своя страна британският външен министър Доминик Рааб заяви: „Безразсъдната и нагла кампания на ГРУ за кибератаки срещу Грузия, суверенна и независима страна, е напълно неприемлива.“

Кибератаката е последният опит на Русия да подкопае и дестабилизира бившата съветска република след краткотрайната война между двете страни през 2008 г. заради сепаратистка грузинска област.