Джамбазки иска от Еврокомисията наказателна процедура срещу България заради дълговете на мюфтийството

Този законопроект е конкретно насочен само към едно вероизповедание, което е единственият субект, който може да се възползва от отсрочката, като с това за него се създава привилегировано положение, пише той

0
352
мюфтийство
Питането на Джамбазки до Европейската комисия в сайта на ЕП.

Нерегламентирана от ЕК държавна помощ ли е това?, пита евродепутатът

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки е сезирал Европейската комисия е отправил въпрос към Европейската комисия заради приетите от парламента с гласовете на ГЕРБ и ДПС промени в Закона за вероизповеданията, с които се разсрочват за 10 годни дълговете на Главното мюфтийство. Това става ясно от справка на сайта на европарламента.

До мен достигна сигнал от граждани, в който те изразяват становище относно законопроект за изменение на Закона за вероизповеданията, който предвижда отсрочване на публичните задължения за период от 10 години на Главното мюфтийство в страната.

Този законопроект е конкретно насочен само към едно вероизповедание, което е единственият субект, който може да се възползва от отсрочката, като с това за него се създава привилегировано положение. Със създаването на специализиран режим за отсрочване на задължения от публичен характер, за мюфтийството се създава привилегия, която би се характеризирала единствено като заобикаляне на закона и дискриминация спрямо всички физически и юридически лица, както и всяко друго вероизповедание в Република България.

В тази връзка бих искал да попитам дали Комисията разглежда този закон за нарушаващ основните принципи и ценности, върху които ЕС се основава, и смята ли да предприеме някакви мерки, след като вече е запозната с проблема ?“, пише Джамбазки.

Той иска ЕК да провери и ако трябва да започне процедура срещу България заради дискриминационен закон, който е и неразрешена от ЕК държавна помощ. В допълнително уведомление от еврокомисията Джамбазки дава подробно описание и излага позиция кои закони за нарушени при гласуването на промените в Закона за вероизповеданията.

Предвид гореизложените съображения се отправям молба до Европейската Комисия реши да открие официалната процедура по разследване, предвидена в член 108, параграф 2 от ДФЕС, пише Ангел Джамбазки.