Доналд Туск рецитира „Отечество любезно“ на български език

„Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години", добави той.

0
113
ес
Доналд Туск

Наследници сте на най-старата държава в Европа, вие никога не сте загубили бойно знаме в битка, каза председателят на Европейският съвет

В Народния театър с тържествена церемония бе даден официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018.
 
Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион.
Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на официалното откриването в Народния театър „Иван Вазов“.

Туск започна речта си със стихотворението „Отечество любезно“ на Иван Вазов. „Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, като поляк, аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество“, каза Туск.
 
„Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови по-нови красоти. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов“, каза още Туск.

По думите му обаче историята на Балканите е по-интересна отколкото „Игра на тронове“. Според него всички искат сценария на Балканите да е стабилност, сигурност и благоденствие. Това заслужават хората в целия този регион“, посочи председателят на Европейския съвет. По думите му ЕС съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.
 
„Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите“, каза Туск.

Сред официалните гости бяха още председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.