Еврокомисията въвежда схемата „Борисов“ в помощ на бизнеса

0
2459
Урсула фон дер Лайден

Урсула фон дер Лайен обяви, че формулата „60 на 40“ ще действа в целия ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи специално обръщение в Туитър, с което оповести какви идеи има за подпомагане на бизнеса в най-засегнатите държави от коронавируса.

„Това е европейската солидарност в действие. Европейската комисия предлага нова схема за временна заетост SURE, за да подпомогне най-засегнатите държави като Италия и Испания. Това ще спаси милиони работни места, докато трае кризата, и ще ни позволи бързо да рестартираме европейската икономика“, обяви Фон дер Лайен.

От изявлението й стана ясно, че целта е да се накара работодателят да не уволнява своите служители, а чрез държавна помощ, да ги задържи. Урсула набляга на това, че предлаганият нов инструмент за най-засегнатите бизнеси ще позволи после по-лесно икономиката да се възстанови.

Мярката, предвиждана от Европа, е подобна на тази, която лансира и българското правителството. Финансовият министър Владислав Горанов обясни също, че стремежът е да се подпомогне на бизнеса да не пуска работници на борсата, да не избързва с освобождаването, а да се възползва от възможността държавата да дотира заплатите на работещите. Кабинетът вече предложи схемата 60:40 за покриване възнагражденията на работещите. Предстои уточняването на крайния вариант на икономическите мерки.

„Това е за бъдещето на Европа“, завършва обръщението си тя.