Кремълският елит е изнесъл и укрил над 1 трилион долара от Русия

Доклад изобличава обкръжението на Путин и финансовите им машинации в САЩ

0
196
русия
Снимка: архив

Капиталите на най-богатите руснаци, укрити във Великобритания, Швейцария, Кипър превишават спестяванията  на цялото население на страната

„Националното бюро за икономически изследвания“ на САЩ (NBER) публикува  преди дни доклад на сайта на институцията, в който се прави изводът, че кремълският елит е изнесъл в офшорни сметки до 75% от брутния вътрешен продукт на Русия.
От специалната разработка става ясно, че откраднатото и скрито в чужбина богатство е  три пъти по-голямо от валутния резерв на Русия, съобщава Фактор.

Западните спецслужби разполагат с по-голямата част от информацията за активите на путиновите приближени, както и за активите лично на Путин.
Според данните от доклада става дума за сума над 1 трилион долара. В документа, в частност, се говори за това, че в ръцете на 1% от кремълския елит са съсредоточени като минимум 25% от богатствата на страната, при това, в последните години тази тенденция се засилва.

„Капиталите на най-богатите руснаци, укрити във Великобритания, Швейцария, Кипър и други офшорни зони, превишават съвкупните спестявания на цялото население на Русия“, се казва в доклада.
Нещо повече, Русия, заедно с такива страни като Венецуела, Саудитска Арабия и Аржентина, влиза в първата петорка на държавите с най-висок дял на БВП, изнесен в офшорки.

Отчетът на NBER е съставен от екип икономисти, сред които авторът на „Капиталът в XXI век“, Томас Пикети. В своята работа изследователите са ползвали данни от широк спектър източници, включително официални.
Авторите смятат, че официалните данни не отразяват действителността и са занижени.

„Има очевиден проблем, който се състои в това, че хората избягват плащането на данъци: ако вие гледате само данъчните декларации, съществува риск, че няма да бъде оценена истинската концентрация на богатството“, коментира един от авторите на доклада.
Наблюдатели отбелязват, че изследването на NBER излиза малко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа безпрецедентно строгия закон за санкции срещу Русия.
В рамките на новия закон властите на САЩ ще подлагат на анализ данните за активите и финансовите сметки на членовете на путиновото правителство и  кремълската администрация, както и на бизнесмените от близкия кръг на руския президент, и да ги предоставят публично.
Докладът на NBER трябва да се разглежда като стъпка в борбата с влиянието на руски криминални пари върху политическата ситуация в САЩ и съюзниците им.

Стъпка, непосредствено свързана с подготовката на публикуването на доказателства, че представители на кремълския режим са замесени в незаконни финансови операции на територията на САЩ, които също се разследват.

Законът за новите санкции срещу Русия е пряко насочен непосредствено против най-близкото обкръжение на Путин. Според закона, американските спецслужби получават правото да събират информация за членовете на управляващите в Москва, срещу самия Путин и приближени до него лица.
В частност, службите трябва да представят пред Конгреса съгласуван с директора на националното разузнаване и държавния секретар доклад за олигарсите и организациите свързани с Путин и неговото обкръжение.

И нещо особено важно-докладът ще бъде публично достъпен и готов не по-късно от 6 месеца след подписването на закона.
Докладът трябва да съдържа информация за всички ключови представители на руския управляващ елит, а също така за най-близките им сътрудници, бизнесмени и олигарси.

В разработката трябва да бъде проучена степента на близост на всеки от разследваните лично до Путин,  да съдържа списък с техните роднини, включително съпрузи, деца, родители, както и размера и произхода на техните активи.
Обект на разследване ще бъдат техните международни връзки, контакти с чужди компании, а също така и с представители на западния бизнес и политическия елит.

Това означава, че спецслужбите на САЩ ще представят на Конгреса отчет за всички повече или по-малко значими политици, бизнесмени, функционери и техните активи, включително чуждестранни, свързани с путиновия режим.
Информацията ще бъде разсекретена през февруари 2018 и разобличенията в доклада ще бъдат много по-сериозни от „Панамагейт“.

 

В „Панамското досие“ бяха посочени имената на 6 285 представители на путиновия елит, включително бивши и настоящи политици изнесли парите си в офшорни зони. Именно панамският скандал разкри името на един от най-близките до Путин хора Сергей Ролдугин, приказно богатият виолончелист, който е един от личните „ковчежници“ на Путин и създател на сложна мрежа от офшорни компании, получаващи пари от крупни руски държавни корпорации, включително Роснефт, Газпром и Външнотърговската банка на Русия.
В Панамските досиета фигурираха имената и на десетки високопоставени руски чиновници и техни роднини-от министри до губернатори.