Лондон дал „свръхсекретна информация“ на съюзниците си, за да ги убеди във вината на Русия по случая „Скрипал“

Такива данни Тереза Мей е дала и на опозицията

0
330
лондон
Тереза Мей

Великобритания започва контрапропагандна война срещу Москва

Британското правителство е споделило „безпрецедентна разузнавателна информация“, за да убеди другите, че Русия е извършила първата атаката с химическо оръжие в Европа след Втората световна война, пише британският вестник The Independent, цитиран от „Фокус“.

Това е било необходимо за да бъдат убедени 23 страни и НАТО да изгонят руски дипломати. Материалите, които са представени включват „чувствителни“ доклади от военната изследователска лаборатория в Портън Даун, както и обяснения как са били получени. Свръхсекретната информация, която обикновено се споделя обикновено само между „петте чифта очи“:Великобритания, САЩ, Австралия,Нова Зеландия и Канада, този път е представена и на други съюзници. На някои страни е било споделено различно количество от тази информация. Тези данни са представени и на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който искаше повече доказателства за вината на Русия.  

Премиерът Тереза Мей освен това е инструктирала разузнавателните служби да „разрушават“ руската дезинформацията , като използват „всички налични средства с които разполагат“. Така Великобритания ще започне контрапропагандна война срещу Русия, пише британският вестник The telegraph. Това е част от новата отбранителна доктрина на Обединеното кралство.

Освен руската агресия източници предупреждават, че ислямистката заплаха се очаква да нарасне през следващите две години и премиерът иска да се увери, че всяко министерство ще постави сигурността на първо място, а не само полицията и службите за сигурност.