Македонският парламент одобри договора с Гърция

Борисов поздрави Заев и Ципрас

0
58
парламент
Македонският парламент ратифицира договора.

За Северна Македония гласуваха 69 депутати

Македонският парламент одобри договора с Гърция за името на страната-Северна Македония.

В полза на ключовия документ се обявиха 69-те законодатели от общо 120-те парламентаристи. За гласуваха депутатите от управляващата коалиция, съставена от Социалдемократическия съюз на Македония и албанските партии: Движението Беса („Клетва“), Демократическия съюз за интеграция и Алианс за албанците.

Цялата парламентарна група на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ излезе от пленарната зала на Собранието и не взеха участие нито в дебатите, нито в гласуването.

Премиерът на Македония Зоран Заев и колега му от Атина Алексис Ципрас на 17 юни сложиха край на продължилия почти 27-години спор за името на бившата югославската република. Следващата крачка, която ще предприеме югозападната ни съседка е референдум за новото име на страната. Дата на допитването обаче все още не е ясна.

Заев по-рано заяви, че ако македонските граждани одобрят споразумението и тяхното решение бъде блокирано от президента Георге Иванов, то парламентарното мнозинство ще инициира процедура по отстраняваното на държавния глава от власт.

„Господин Заев може и да не губи време. Нека той да почне да събира необходимите за импийчмънт депутати още днес“, отговори Иванов.

Според конституцията на Македония искането за сваляне на президента трябва да бъде одобрено от най-малко от 80 парламентаристи. Българският премиер приветства решението на Скопие във Фейсбук.

Поздравявам премиерите Алексис Ципрас и Zoran Zaev, както и техните външни министри, за важната и храбра крачка, която заедно направиха днес. Договорът за спора за името отваря пътя на Македония към ЕС и НАТО. България винаги е подкрепяла нашата съседка по този път. Най-важното сега е гражданите на всички страни на Балканите да разберат, че този договор не води до териториални претенции или бъдещи проблеми, а напротив – ще ни помогне да живеем заедно по-добре, написа Борисов.