Мария Габриел остава еврокомисар, Лиляна Павлова влиза в Европейския парламент

0
74
Мария Габриел

Тя поема риск да не бъде одобрена от новия председател на комисията

Мария Габриел остава еврокомисар до края на мандата си през октомври. Това стана ясно от нейните думи в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Така тя освобождава едно място и седмата в листата, Лиляна Павлова, става евродепутат.

Предстоят 5-6 месеца преди съставянето на новата Европейска комисия. Въпросът, който аз си зададох е: Може ли България да си позволи в този момент, когато едни говорят за намаляване на еврокомисарите, други – за това, че следват важни решения – за чакалнята на Еврозоната, за механизма за сътрудничество, за Шенген, трети, че съм превърнала от нищо ресор „Дигитална икономика и общество“ в един от най-мощните ресори в ЕК… В този контекст факт е, че не мога да си позволя да не остана еврокомисар“, обясни Мари Габриел.

Не мога да си помисля и за миг, че България в следващите 6 месеца няма да има представител в ЕК, там, където участваш в преговорите и се вземат решенията“, допълни тя.

Мари Габриел съобщи, че тази сутрин е говорила с премиера Борисов, който напълно е одобрил нейното решение да остане еврокомисар.

На въпрос не приема ли много голям риск, Мария Габриел отговори, че гаранция няма, защото по процедура, когато бъде избран новият председател на комисията той да обяви своите приоритети пред ЕП и в зависимост от тях да разпредели ресорите и броя на еврокомисарите.