Предложението на българския комисар Мария Габриел за каталог на европейските филми получи силна подкрепа на кинофестивала в Кан

Основната цел е да направим видими заглавия, каза тя

0
84
филми
Еврокомисарят Мария Габриел на фестивала в Кан.

Европейските филми все още са слабо представени в онлайн средата

Водещи европейски организации в областта на кино индустрията подписаха манифест за създаване на онлайн каталог на европейските филми, предложен от българския еврокомисар Мария Габриел. Това стана по време на 71-ия кинофестивал в Кан.

Идеята за такъв каталог беше лансирана от комисар Габриел на Берлинале през февруари, а преди това и на филмовия фестивал във Венеция през септември. Организации на режисьори, продуценти, актьори, участващи на кинофестивала в Кан, приеха идеята на комисаря, която предлага създаването на този каталог, защото днес все още няма достатъчно видимост на европейските филми и трябва да се подобри тяхното разпространение, популяризиране и улеснено намиране в онлайн платформите. Въпреки постоянните усилия за регулиране, европейските филми все още са слабо представени в онлайн средата – в само 47% от случаите кинопремиерите са последвани от пускането на филмите на принципа „видео при поръчка“.

„При положение, че пазарът на видео и предавания по поръчка отбелязва постоянен растеж, тази ситуация подкопава целия аудио-визуален сектор в Европа и демонстрира неизползвания потенциал на европейските творби. Едно от условията за справяне с предизвикателството е подобряването на прозрачността за това какви европейски филми се предлагат. Онлайн видимостта на европейските филми е ключово условие за получаване на ползи от технологичната революция, за да се гарантира, че европейският аудио-визуален сектор се развива успешно в цифровата ера“, коментира Мария Габриел. В манифеста се посочва още, че събирането на повече данни за всички европейски филми би помогнало на потребителите да направят информиран избор. Това би подействало и като катализатор за работещите в сферата да адаптират пазарните си стратегии.

Основна цел на каталога на европейските филми е да направи видими заглавия, които са привлекателни, но остават пренебрегвани и не достигат до публиката. Подписалите манифеста поемат ангажимент да улеснят създаването на надеждна и постоянно актуализираща се база данни за наличните европейски филми онлайн в отделните държави членки. Прототипът на каталога се очаква да бъде представен през октомври, съобщиха от офиса на Мария Габриел.